Аналітик: МВФ надасть Україні кредит тільки після підвищення цін на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: МВФ надасть Україні кредит тільки після підвищення цін на газ для населення

Енергетика
873
Кошти за кредитом stand-by від МВФ Україна отримає не раніше, ніж підвищення тарифів на газ для населення стане реальністю. Про це сказав економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
"Навіть якщо рада директорів МВФ ухвалить сьогодні рішення про виділення кредиту stand-by для України, гроші ми отримаємо не раніше, ніж відбудеться задеклароване урядом підвищення цін на газ для населення. Насправді зараз все залежить від того, наскільки МВФ вірить обіцянкам України щодо підвищення тарифів на газ. Оскільки, якщо порівняти з минулим урядом України, він так само обіцяв підвищення тарифів. Тим не менш, МВФ перервав переговори, оскільки проти такого підвищення виступили українські профспілки. Те ж саме відбувається і сьогодні. Те, що декларує Кабінет міністрів - це обіцянки. Формально, профспілки знову можуть вийти з протестами і виділення коштів МВФ відбудеться тільки після того, як підвищення тарифів відбудеться в реальності", - відзначив О.Жолудь.
Також не Україна буде вирішувати, куди розподіляти кредитні кошти, підкреслив експерт. У зв'язку з цим, транш не буде витрачений на виконання соціальних зобов'язань української влади. "МВФ створений, щоб прибирати дисбаланс у платіжних рахунках різних країн. Тому ті гроші, які йдуть до держбюджету України, будуть витрачені на зовнішньоторговельні операції, на виплати зовнішніх боргів, а не на соціальні зобов'язання. Крім того, НБУ, який поповнить свої резерви, так само буде проводити інтервенції, щоб дозволити приватному бізнесу розплачуватися за своїми зовнішніми боргами", - резюмував аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас