Експерт: Видобуток сланцевого газу в США вплинув на європейський енергоринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Видобуток сланцевого газу в США вплинув на європейський енергоринок

Енергетика
542
Бурхливе зростання видобутку сланцевого газу в США істотно вплинула на енергоринок Євросоюзу. Зокрема, це відбулося через те, що зріджений газ з Катару не знайшов собі місця на американському ринку і був перенаправлений в Європу за нижчими цінами, що призвело до обвалу спотових цін і викликало розмови про неконкурентоспроможності російського газу. Таку думку в інтерв'ю Deutsche Welle висловив російський експерт з нафти і газу Денис Борисов.
"Тут багато чого буде залежати від темпів розвитку виробництва сланцевого газу. Існують два табори: одні стверджують, що скоро сланцевий газ хлине з європейських родовищ, і тому майбутнє саме за ним. Але є й ті, хто вважає, що різке зростання видобутку сланцевого газу тимчасове і найближчим часом все повернеться на круги своя, а майбутнє - за класичним традиційним природним газом, що постачається по газопроводу. Виходячи з економіки проектів, я все-таки схиляюся до другого табору. Пов'язано це насамперед з тими витратами, які необхідно інвестувати безпосередньо в початок видобутку. Сланцевий газ є конкурентом не стільки традиційному газу, скільки ЗПГ-поставками. Якщо брати витрати по новим проектам ЗПГ, то вони, все-таки, нижче", - відзначив Д.Борисов.
Також, на його думку, європейський споживач зацікавлений у створенні і підтримці системи довгострокових контрактів. "Поки що таку стабільність і довгострокові контракти можуть гарантувати тільки постачання традиційного газу - як з Норвегії, так і з Росії. Тому я думаю, що якщо є якась загроза для "Газпрому" на європейському ринку, то вона пов'язана не стільки з сланцевим газом, скільки з загальним можливим уповільненням після відновлення європейської економіки і загальними низькими темпами відновлення споживання газу в Європі", - резюмував експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас