"Ъ": ДПАУ визнала неможливість автоматичного повернення ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДПАУ визнала неможливість автоматичного повернення ПДВ

Казна та Політика
807
Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Лєкарь повідомив, що ДПАУ приступила до формування білого списку платників податків, які зможуть претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ. Добросовісними підприємствами податківці вважають перш за все компанії, розташовані за місцем реєстрації, які офіційно виплачують зарплати, мають основні фонди, реальні товарні операції і податкове навантаження на рівні показника, розрахованого для галузі.
За словами Сергія Лєкаря, в серпні, після емісії ПДВ-облігацій, будуть оприлюднені критерії відбору платників з позитивною податковою історією і прийнято рішення про перехід на автоматичний режим відшкодування податку. Поки з 15-20 тис. підприємств, що формують основні відрахування до держбюджету по ПДВ, до списку можуть потрапити лише 4 тис. "Список буде сформований, і ми не приходитимемо до них на перевірки по три-п'ять років", - резюмував Лєкарь. Прем'єр-міністр Микола Азаров, який навесні пообіцяв перейти на автоматичне повернення податку, постійно переносив терміни з 1 липня аж до січня 2011 року.
Втім, і остання обіцянка навряд чи буде виконана. Глава ДПАУ Олександр Папаїка заявив, що автоматичного відшкодування ПДВ не буде, бо в Україні не залишилося підприємств, що працюють, минувши "податкові ями". "Сьогодні, на жаль, навіть крупні платники мінімізують свої податки, згортають ПДВ і завищують суми на відшкодування. Всі декларації, які подаються, потрібно 60-70 днів перевіряти. Тому чи можливо на другий день після подачі декларації автоматично відшкодовувати?" - обурювався Папаїка. За його даними, з квітня таким чином було мінімізовано понад 4 млрд грн. Податківці щомісячно виявляють у вигляді незаконних заявок на повернення ПДВ суми по 1-3 млрд грн., про що керівництво ДПАУ вже проінформувало прем'єр-міністра.
За словами голови ДПАУ, "податкові ями" працюють в кожній області, залежно від регіону їх кількість коливається від двох до ста. "Ми не прагнемо зробити концтабір з держави, але працюватимемо на попередження і битимемо по руках, щоб не створювали липові підприємства і печатки, не відкривали бізнес на мертвих душ. Все це сьогодні поставлено на потік, - заявив Олександр Папаїка. - Якщо чесно подаватимуть декларації, якщо безпосередньо працюватимуть і не потраплятимуть під ризики, я гарантую: на друго-третій день ми готуватимемо реєстри на відшкодування".
Учасники ринку не згодні із звинуваченнями глави ДПАУ в частині повномасштабної мінімізації податкових зобов'язань. Перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров вважає, що в податківців досить інструментів для боротьби з "податковими ямами".
"Підприємства звинувачують у використанні схем, а чому ніхто не говорить про компанії, які страждають від помилок податкової, про те, як податківці нараховують немислимі відсотки штрафів, поки йде узгодження донарахувань?" – говорить він. "Зараз бізнес надає електронні копії накладних. Податківці обіцяли, що це буде панацея, але нічого не сталося, і процес відшкодування ПДВ не прискорився", - обурений генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.
На думку експертів, відсутність автоматичного відшкодування ПДВ лише посилить проблему, і борг почне зростати відразу ж після часткового його погашення держоблігаціями. "Ми ставимо перед собою завдання протягом двох-трьох місяців повністю погасити заборгованість по ПДВ. Сума, яку ми плануємо розмістити, гігантська - майже 17 млрд грн.", - заявив Азаров. Поточні суми відшкодування ПДВ були різко урізані Мінфіном ще на початку року, внаслідок чого за I півріччя підприємствам повернули всього 7,8 млрд грн. За аналогічний період 2009 року було відшкодовано в два рази більше - 15,5 млрд грн. Затримки з поверненням податку стали однією з причин збільшення поточних доходів держбюджету.
"Скільки років нашій країні, стільки придумуються всякі інсинуації, аби не відшкодовувати ПДВ. Тому нічого дивного в таких заявах не немає, і ми вже нічого не чекаємо", - сказав генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах. Виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев побоюється, що навіть ті підприємства, які не використали дані схеми, в них братимуть участь, щоб мінімізувати втрати від вимивання обігових коштів в умовах невідшкодування ПДВ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас