Слухання в суді: Власники "Запоріжсталі" продали її в травні через "Трійку Діалог" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слухання в суді: Власники "Запоріжсталі" продали її в травні через "Трійку Діалог"

Казна та Політика
867
Midland Resources Holding Limited (Гернсі, Великобританія), якою на паритетних засадах володіють Едуард Шифрін і Олександр Шнайдер, та власники Групи Індустріальний банк у травні цього року продали Групу "Запоріжсталь" через російську інвестиційну компанію "Трійка Діалог".
Це випливає із слухань, що відбулися 14 і 15 липня у лондонському суді (Royal Courts of Justice). Стенограму слухань оприлюднено нещодавно на юридичному ресурсі British and Irish Legal Information Institute (BILII) за позовом підконтрольної родині українського бізнесмена Ріната Ахметова Luxe Holding Limited (Кіпр ) до Midland.
Згідно з документом, спочатку (4 травня) власники Midland підписали угоду купівлі-продажу своєї частки в "Запоріжсталі" з компанією Luxe за $690 млн, у рамках якої кіпрська компанія 6 травня перерахувала $50 млн. До 31 травня, коли мало завершитися передання акцій, Luxe треба було заплатити ще $350 млн, а решту$ 290 млн - рівними частинами протягом 18 місяців.
Відповідно до оприлюдненого тексту, сторони також домовилися до 20 травня підписати більш детальну угоду, проте 19 травня Е. Шифрін зателефонував Р. Ахметову і повідомив про рішення продати частку Midland у "Запоріжсталі" іншому покупцеві.
Відповідно до документа, на наступний день Р. Ахметову зателефонував один із співвласників Групи Індустріальний банк, який повідомив, що напередодні разом зі своїм партнером обговорював потенційний продаж "Запоріжсталі" з Е. Шифріним новому покупцеві. У результаті Група Індустріальний банк вирішила продати цьому новому покупцю свою частку в "Запоріжсталі" "спільно і одночасно з Midland".
Midland повернула Luxe $ 50 млн передоплати і ще $ 50 млн як штраф, про який йшлося в підписаній угоді купівлі-продажу.
За даними Luxe, операцію з "Трійкою Діалог" було завершено 26 травня, її ціна становила $850 млн. Кіпрська компанія вважає відмову Midland від завершення угоди порушенням підписаної угоди купівлі-продажу і вимагає компенсації, виходячи з різниці сум угод ($160 млн, але з огляду на сплачені Midland $50 млн).
Відповідач, у свою чергу, наполягає, що мав право відмовитися від операції і $50 млн є достатньою компенсацією.
У документі також зазначається, що Midland спочатку домовилася про продаж Luxe 20 компаній, з яких 17 були російськими і українськими і через них здійснювався контроль над Групою "Запоріжсталь", тоді як ще одна була з Гернсі, а дві - з Ірландії. За даними кіпрської компанії, в угоду з "Трійкою Діалог" Midland включив 16 компаній без трьох останніх, значення яких є невеликим.
Інтереси позивача в суді представляють White & Case, відповідача - Allen & Overy.
Як повідомлялося, основні акціонери "Запоріжсталі" мали намір спільно знайти покупця на 96,7% акцій підприємства, зокрема, зважаючи на складнощі у забезпеченні його рентабельної роботи через зростання цін на залізорудну сировину і проблеми зі збутом продукції. Свої пакети мали намір продати Е. Шифрін, О. Шнайдер, Ігор Дворецький, Артур Абдінов.
Інтерес до "Запоріжсталі" публічно виявили чотири компанії: провідна сталеливарна компанія світу Arcelor Mittal, Posco, "Сєвєрсталь" (РФ) і "Метінвест" (Україна).
Потім українські ЗМІ повідомили, що Е. Шифрін і О. Шнайдер продали свою частку в комбінаті, що становить близько 50%, групі російських інвесторів, інтереси якої представляли Зовнішекономбанк (рос.-Внешэкономбанк) і ІК "Трійка Діалог", відмовившись від домовленості про її продаж Р. Ахметову, у зв'язку з чим адвокати звернулися до суду.
Президент Віктор Янукович підтвердив, що триває спірний процес між двома українськими компаніями щодо пакета акцій "Запоріжсталі" у розмірі близько 50%. "І за рішенням Лондонського суду зараз цей пакет арештований", - сказав глава держави 4 червня.
Р. Ахметов є власником холдингової компанії СКМ, якій, у свою чергу, належить 75% найбільшого в країні гірничо-металургійного холдингу "Метінвест".
СКМ раніше спростував інформацію про укладення угод зі співвласниками "Запоріжсталі" і подання позовів до Лондонського суду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас