У українських споживачів зіпсувався настрій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У українських споживачів зіпсувався настрій

Казна та Політика
1494
За даними дослідження, проведеного компанією GFK Ukraine і Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД), індекс споживчих настроїв у червні 2010 року знизився на 2,6 пункту в порівнянні з попереднім місяцем і склав 94,5. При цьому економічні чекання погіршилися ще істотніше.
- Індекси споживчих настроїв коливаються від 0 до 200 балів, причому 100 - це пограничний бал, що розділяє оптимістів і песимістів, - роз'яснив "Комсомолці" керівник програми "Соціальна економіка" МЦПД Максим Борода. - Наприклад, дуже високий індекс інфляційних чекань - 175,7 - означає, що переважна більшість респондентів як і раніше упевнені в тому, що інфляція прискориться. Індекс динаміки безробіття на практично нейтральному рівні 106,9 означає, що серед українців приблизно порівну оптимістів і песимістів, але, проте, невелика перевага на стороні тих, хто вважає, що безробіття зростатиме.
За словами експерта, власне показник споживчих настроїв - це сукупність п'яти індексів: оцінки поточного стану, короткострокових і довгострокових економічних чекань, чекань змін матеріального стану і готовності здійснювати крупні покупки. Практично всі чекання і оцінки українців погіршилися, що в результаті і призвело до зниження індексу споживчих настроїв.
- Позитивний вплив зміни влади на споживчі настрої українців сходить нанівець, - констатує Максим Борода. - Сповільнення економічного зростання в Україні, жорстка бюджетна політика нового уряду, його плани щодо підвищення пенсійного віку, проект Податкового кодексу, який загрожує малому бізнесу, очікуване зростання цін на газ і житлово-комунальні послуги - всі ці фактори негативно позначилися на економічних і інфляційних чеканнях українців.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас