Мер Києва і півмільярда. Хто крутіший? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мер Києва і півмільярда. Хто крутіший?

Казна та Політика
8341
Коли партія відіслала Олександра Попова розгрібати "черновецькі стайні", той, мабуть, вважав, що все у нього вийде. Тому взявся повторювати подвиг Геракла з воістину комсомольським завзяттям. І дійсно, пройшло всього нічого часу, а "молода команда" розбіглася, Черновецький - захворів надовго, і вже навіть без діагнозу, а рядові клерки почали переговорюватися пошепки.
Та недовго музика звучала. Гроші, які потоками йшли в потрібних напрямах, перестали знаходити адресатів. Зрозуміло, що в Попова було своє бачення, куди перенаправити сірий потік. Керуючись заповітами партії - підняти Київ і підняти рейтинг - новий мер вирішив хоч трохи поповнити бюджет.
Але подібні "дебільні" почини ніколи не були у фаворі у чиновників. А тому Попову почали помалу вказувати на його місце. Віктор Падалка розповів, що неофіт не вміє рахувати, Довгий - теж зафіксував, хто в домі господар. "Рідний регіонал" Хмельницький забрав за копійки "Жуляни". А інший видний регіонал - Віктор Сивець - придумав нову схему поборів з кожного кіоску. Невелику таку - по 2000 на місяць.
До речі, саме останній приклад є найбільш показовим. В тому сенсі, що нічого у Олександра Попова, мабуть, не вийде.
На кону - півмільярда гривень. 20 тисяч МАФів по 2000 на 12 місяців. Після Басса керувати ними став опальний екс-керівник штабу ПР в Києві, заступник мера Віктор Сивець. Тоді ж на пост керівника управління з благоустрою він поставив свою людину - Сергія Тимченка.
Діяльність на новому терені призвела до того, що вже через два місяці Олександр Попов відібрав в Сивця МАФи, а Тимченка пообіцяв звільнити. Не в останню чергу через те, що недавно на хабарах взяли декілька "фахівців з благоустрою".
А тепер про правду життя. Хто тепер в КМДА, після всіх цих кадрових пертурбацій, може створити проблеми власникам кіосків? Відповідь: неправильно. Руку на пульсі тримають все ті ж люди. Бо розпорядження Попова - розпорядженнями, а життя - життям.
Варто нагадати, що МАФи в столиці діляться на три категорії. Одні - без дозволів взагалі, інші - зі старими, вже недіючими, виданими районними властями, треті - із стосом ліцензій від міської влади. Найпростіше спілкуватися з першою категорією, найскладніше - з третьою. Не платять, негідники.
Але не для того чиновники йшли з бізнесу на сміхотворні зарплати, щоб пасувати перед труднощами. Тим більше час підтискає, доводиться йти на таран.
Яскравим прикладом, "як тепер це робиться в Києві", стала минула субота. У цей неробочий день КП "Благоустрій" знесло 10 кіосків. Всі однієї компанії: "Першої торгівельної мережі". Разом з товаром на півмільйона. Зазвичай, до речі, після цього товар випаровується. Цей теж уже почав. На питання "де наш товар?" чиновники відповіли з неприкритим знущанням: "Повідомимо Вам в місячний термін згідно із Законом про інформацію".
Історії цій, незважаючи на банальність, судиться увійти до історії кримінальної юриспруденції. Звичайна схема спілкування з непокірними підприємцями донині завжди проходила так: проходячи мимо МАФа, інспектор фіксував порушення, потім повідомляв про це власника, потім чекав реакції. Якщо реакція у підприємця загальмована - починали лякати знесенням. Інколи зносили, особливо, якщо на це ж місце був інший претендент. Загалом, все більш-менш згідно із законом.
Цього разу все було навпаки. Власники досі (!) не знають, за що знесли їх кіоски.
Все почалося, як водиться, з чуток. "Добрі люди" натякнули бізнесменам, що незабаром у них почнуться проблеми. Ті, ясна річ, звернулися в КМДА. Тиша. Немає проблем. Але, виявилось, що доброзичливці більш інформовані. 14 липня управління Тимченка офіційно повідомило, що знесе 10 кіосків. І через три дні - 17-го - дійсно знесло.
А тепер найголовніше know-how. Під яким приводом зносили. Це блискуче.
Коли встановлюється кіоск, управління видає тимчасовий ордер на право порушити благоустрій, а потім повернути його до первозданного стану. Після установки кіоску чиновники перевіряють благоустрій і гасять ордер. Так от, 14 липня управління КМДА повідомило, що погашені три місяці тому тимчасові ордери вважати недійсними! Тобто вважатимемо недійсними те, чого давно вже немає. До речі, чому так - не розкривається. Все-таки - know-how, комерційна таємниця.
Такий нестандартний хід управління зробило не від гарного життя. А за наказом заммера Сивця. І тут криється ще одне know-how.
7-го липня заступник прокурора міста Києва Вадим Горан пише подання з приводу МАФів. У якому зобов'язав київську владу розібратися з МАФами, які порушують законодавство, а, крім того, усунути врешті причини, які сприяють появі таких порушень.
Подання заступника прокурора Києва прямує на ім'я заступника міського глави Віктора Сивця. На той момент Віктор Миколайович вже поступився турботою про благоустрій столиці Олександру Мазурчаку з команди нового "в.о. мера" Олександра Попова. А тому логічно було б переправити подання за призначенням.
Але такі шанси чиновники не упускають. Тому Сивець реагує дуже швидко. І зобов'язав свого вже непідлеглого Віктора Тимченка "прислухатися до думки". Той, пам'ятаючи, хто насправді в домі господар, діє за принципом "бурі і натиску". 7-го - подання, 14-го - знесення. Всі офіційні дозволи від КМДА на установку кіосків підприємці можуть клеїти, куди завгодно.
В процесі демонтажу робітники повідомили власників кіосків, що пояснення з приводу того, що сталося, вони можуть отримати не на папері, а виключно усно. У кабінеті начальника Головного управління контролю над благоустроєм Сергія Тимченка. Міліція, викликана на місце демонтажу, факт вирішила навіть не фіксувати.
І як говорив класик - "підсумки підіб’ємо". У підприємців, які мали всі дозволи, - знесли 10 кіосків. Разом з товаром. Причину представники влади повідомити відмовилися. Знесенням зайнявся чиновник, який до цього не має ніякого стосунку. І це йому вдалося всього за тиждень.
Тож хто "головний на районі", в принципі вже зрозуміло. Як зрозуміло і те, що затія Партії регіонів прислати киянам доброго і розумного царя знову провалилася. Залишається чекати виборів. Все як завжди: порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих.
P.S. За цілий рік бюджет міста Києва поповнився від МАФів на 110 тисяч гривень. Офіційно.
P.P.S. Після знесення 10 кіосків компанія отримала ще одне розпорядження. Документ виписаний 18 липня. В неділю. Отже, фірма працює. Цілодобові послуги.
Віктор Найдан
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас