МВФ поклав провину за кризу в Латвії на Центробанк країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ поклав провину за кризу в Латвії на Центробанк країни

517
Міжнародний валютний фонд назвав основним винуватцем фінансової кризи в Латвії Центробанк цієї країни. Про це повідомляє Mixnews із посиланням на видання Neatkariga. У доповіді експертів фонду Базса Бакера і Ганни Марії Гулбе, проте, не згадуються ні керівники латвійської держави, ні голова ЦБ.
МВФ дійшов висновку, що криза ударила по всіх країнах Східної Європи, але найбільшого збитку від неї було завдано Латвії. За оцінкою експертів, до такого стану справ призвела політика місцевого ЦБ, який навіть не намагався перешкодити зростанню обсягів приватних кредитів в докризовий період.
Латвійська економіка в 2000-і роки в значній мірі залежала від зарубіжних банків. Проте кредитна криза в США Європі в 2008 році призвела до фактичного заморожування міжнародних фінансових ринків і різкого відпливу капіталу з Латвії. Уряд країни був змушений націоналізувати банківську систему, тоді як кредитування підприємств і приватних осіб фактично припинилося.
ВВП Латвії в 2009 році в результаті впав на 18 відсотків, а безробіття наблизилося до рівня в 20 відсотків. Ці показники є гіршими в Прибалтиці, і одними з найгірших у всій Європі. Криза була посилена тим, що через прив'язку лата до євро уряд не мав можливості провести його девальвацію.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас