"Ъ": Уряд випустить ОВДП для закупівлі зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд випустить ОВДП для закупівлі зернових

Аграрний ринок
431
Міністр агрополітики Микола Присяжнюк повідомив, що уряд має намір купити до Аграрного фонду (АФ) 4-4,5 млн т зерна проти 2 млн т в минулому році. В разі різкого зростання цін на зерно, фонд проводитиме інтервенції, добиваючись їх зниження, розповів пан Присяжнюк. Іншого механізму стримати ціни в уряду немає. "Україна узяла на себе зобов'язання перед Світовим банком і СОТ не обмежувати експорт зернових (за допомогою ліцензування і квотування.-ред.)",- підкреслив він.
Уряд побоюється продовження зростання цін, що почалося в Україні на зерно, яке може призвести до підвищення вартості борошна, хлібобулочних і макаронних виробів, а також м'яса птиці. За останні два тижні закупівельні ціни на пшеницю в країні зросли на 130-150 грн/т, на ячмінь - на 200-250 грн/т. До кінця року середня вартість зерна може підвищитися ще на 200-280 грн., прогнозують учасники ринку. Зростання цін в Україні почалося в результаті подорожчання зерна на світовому ринку. Через посуху в країнах Євросоюзу, Росії і Казахстані міністерство сільського господарства США за останній місяць знизило прогноз постачань пшениці на світовий ринок в 2010/11 маркетинговому році на 7,5 млн т, до 661 млн т. М'яка озима пшениця на товарній біржі Чикаго подорожчала на минулому тижні до $219,6/т, що є найвищим показником з червня 2009 року.
Зміна цінової кон'юнктури на світовому ринку зробила украй вигідним експорт. Ще на початку липня зернотрейдери підвищили закупівельні ціни на 100-150 грн/т, після чого аграрії збільшили відпускні ціни. З врахуванням прогнозу Мінагрополітіки відносно урожаю зернових і зернобобових на рівні 43 млн т в нинішньому році, розмістивши 4-4,5 млн т зерна, Аграрний фонд міг би впливати на ціни на ринку, знижуючи їх за допомогою інтервенцій, говорить голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич. Втім, за його словами, досі не було жодного прикладу вдалої і своєчасної інтервенції з АФ - він завжди реагував із запізненням через відсутність достатнього обсягу фінансових коштів або продукції.
В нинішньому році для закупівлі зерна нового урожаю в АФ буде потрібно близько 6-6,5 млрд грн., підрахували в Мінагрополітики. "1 млрд на рахунку фонду є, решту коштів отримають від продажу облігацій внутрішньої позики (ОВДП)",- уточнив Микола Присяжнюк. Розміщення облігацій, за його словами, почнеться в серпні. Право Кабміну випустити ОВДП на 5 млрд грн. для передачі коштів АФ на умовах кредитування передбачене законом "Про держбюджет". Повідомити параметри випуску пан Присяжнюк відмовився, не коментували це питання і в Мінфіні.
Оперативно реалізувати випуск ОВДП в повному обсязі навряд чи удасться, вважають експерти. "Більшість фондів та інвесторів, швидше за все, не зацікавляться покупкою облігацій, оскільки під час колишніх випусків їх прибутковість була низькою - 9-12%. Крім того, багато учасників ринку будуть зайняті купівлею ПДВ-облігацій, які, як очікується, можна буде придбати з дисконтом 25-30%, що дозволить розраховувати на прибутковість більше 20%", - говорить керівник інвестиційними і пенсійними фондами КУА "Кінто" Віталій Птіцин.
Якщо уряд все ж зможе здійснити заявлені плани, його дії можуть дати зворотний ефект і призвести до ще більшого зростання цін на зерно, вважає Іван Томич. "Зараз Агрофонд пропонує нижчі ціни, ніж зернотрейдери, - близько 1,15 тис. грн/т. Трейдери платять 1,35-1,4 тис. грн/т (АФ купує зерно за ціною, що склалася на Аграрній біржі за три останні торговельні сесії.-ред.).- Якщо фонд вступить в конкурентну боротьбу з трейдерами з таким об'ємом засобів, на який розраховує уряд, це ще більше розігріє ринок, що вигідно сільгоспвиробникам, прибуток яких збільшиться", - сказав пан Томич.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас