Британські імпортери прогнозують зростання цін на оливкове масло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські імпортери прогнозують зростання цін на оливкове масло

Аграрний ринок
222
Британські імпортери оливкового масла прогнозують швидке зростання цін на цей продукт і покладають відповідальність на Грецію. Місцеві аграрії, прагнучи забезпечити себе від інфляції, починають створювати запаси масла замість того, щоб пускати його в продаж. Очікується, що за ними підуть і їх іспанські колеги, передає "РБК daily".
За минулий рік роздрібні ціни на цей продукт виросли на 20%. Як очікує директор найбільшого британського імпортера масла Filippo Berio Вальтер Занре, цього року на тлі дефіциту оливкового масла його вартість виросте ще більше. У британському роздрібі ціни на нього удвічі вище, ніж на соняшникову і рапсову олії, які цього року, навпаки, подешевшали. Вартість літра оливкового масла складає 9,7 дол., тоді як соняшникового - всього 4,8 дол., а рапсового - 1,8 дол.
Найбільшим виробником оливкового масла є Іспанія, на яку доводиться 40-45% всього світового виробництва. Греція займає по цьому показнику третє місце, але експортує при цьому половину оливкового масла, головним чином в країни ЄС. При цьому греки прагнуть виробляти дороге масло класу преміум: Extra Virgin і Virgin.
Світова економічна криза майже не відбилася на ринку оливкового масла. Істотного зниження об'ємів його виробництва і споживання не спостерігалося, а вплив в основному виразився в невеликому зниженні цін. До кризи вартість тонни Extra Virgin і Virgin доходила до 4100-4200 дол./т. У 2009 р. ціни впали до 2500 дол./т, але восени ринок масла почав відновлюватися і досяг 3400-3800 дол./т. У 2010 р. експерти чекають відновлення підвищення цін на ринку, чим і вирішили скористатися греки, щоб забезпечити себе від втрат із-за зростання інфляції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас