"Ъ": Посуха у світі дозволить Україні заробити на експорті пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Посуха у світі дозволить Україні заробити на експорті пшениці

Аграрний ринок
1128
Тільки за минулий тиждень м'яка озима пшениця на товарній біржі Чикаго подорожчала на 8,3% - до $219,65/т (це найвища ціна з червня 2009 року). Вчора ціни дещо знизилися - ф'ючерсні контракти з постачанням у вересні укладались по $214/т, повідомило агентство Bloomberg.
Вартість зерна у світі зростає з кінця червня через посуху в країнах Євросоюзу, Росії і Казахстані. Лише у Росії загинуло 9,6 млн га з 48 млн га посівів. Міністерство сільського господарства Російської Федерації вже знизило прогноз урожаю з 97 млн т до 85 млн т, а експерти вважають, що він не перевищить 56 млн т. Невтішна ситуація і у Казахстані: за даними Інституту кон'юнктури аграрного ринку, урожай в нинішньому році буде на третину меншим, ніж у минулому, - 14,5-15,5 млн т. Ситуація на світовому ринку може загостритись через зниження постачань зерна з Канади, де посіви страждають від дощів, і з Австралії - через навалу сарани. Міністерство сільського господарства США за останній місяць знизило прогноз постачань пшениці на світовий ринок в 2010/11 маркетинговому році на 7,5 млн т - до 661 млн т.
В Україні спекотна погода не призведе до втрати урожаю сільськогосподарських культур, заявив вчора начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда: "Озимі культури вже завершили або завершують вегетацію, тому нинішні погодні умови їм не страшні. Вони могли б негативно вплинути на кукурудзу, але аграрії останнім часом сіють стійкі до посушливої погоди сорти". Урожай зерна в Україні складе 42,5-43,5 млн т, прогнозує пан Кульбіда. Це навіть трохи більше за прогноз Мінагрополітики в 42 млн т.
Нинішня цінова кон'юнктура дозволяє українським зернотрейдерам вигідно торгувати на світовому ринку, підкреслює старший аналітик ДІК Dragon Capital Тамара Левченко. "Вартість пшениці в світі зараз більше $200/т, а в Україні - $155/т",- говорить вона. "З врахуванням зниження о урожаю в світі через посуху ми чекаємо продовження зростання цін на зерно найближчим часом", - зазначає генеральний директор компанії "Волари" Юрій Гордейчук.
З цієї самої причини сільгоспвиробники почали піднімати ціни. За оцінками пана Гордейчука, за останні два тижні вони зросли приблизно на 20%. "До кінця року ціни на зерно в Україні можуть вирости на 80-160 грн/т, - передбачає пані Левченко.- Ми радимо сільгоспвиробникам, що мають потужності зі зберігання зернових, притримати зерно з розрахунку на зростання цін".
Однак вповні скористатися сприятливою світовою кон'юнктурою компаніям заважає дефіцит обігових коштів. "Більшість зернотрейдерів не можуть збільшити обсяги закупівель через затримки із поверненням ПДВ", - говорить гендиректор "Волари". За даними Української аграрної конфедерації, сума простроченої заборгованості із ПДВ перед агропромисловим комплексом становить близько 10 млрд грн.
Підвищення вартості зернових неминуче призведе до подорожчання борошна. "У свою чергу, підвищиться собівартість виробництва хлібобулочних і макаронних виробів", - зазначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. При зростанні вартості зерна на 80-160 грн. собівартість комбікорму зросте на 5-7%, чекає глава асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко. "В результаті оптові ціни на м'ясо птиці (у собівартості його виробництва комбікорм займає до 60%.-ред.) можуть підвищитися в середньому на 5% (зараз 15-16 грн/кг.- ред.)",- говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас