НБУ рекомендує банкам виконувати вимоги АМКУ із припинення нав'язування позичальникам певних страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ рекомендує банкам виконувати вимоги АМКУ із припинення нав'язування позичальникам певних страховиків

Казна та Політика
1214
Національний банк України (НБУ) нагадує банкам, що невиконання рішень Антимонопольного комітету України (АМКУ), або їх виконання не в повному обсязі є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції і до відповідальності за які, зокрема, відноситься накладання штрафу, адміністративна відповідальність посадових осіб, відшкодування шкоди в разі звернення до суду осіб, яким завдано збитку. Про це говориться в листі НБУ № 47-412/5193-12289 від 16 липня 2010 року, направленому його територіальним відділенням і банкам України.
Крім того, НБУ направляє підконтрольним установам для врахування в роботі, з метою запобігання і недопущення дій, які можуть мати ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції звернення АМКУ главі НБУ, а також рекомендації комітету п'яти провідним банкам про припинення нав'язування своїм клієнтам послуг певних страхових компаній.
Як зазначається в листі антимонопольного відомства главі НБУ, протягом 2008-2009 років на адресу АМКУ надійшло багато скарг від громадян України і страхових компаній на дії банків, зокрема, ПАТ КБ "Приватбанк", ЗАТ "Райффайзен Банк Аваль", АКБ "Укрсоцбанк", ЗАТ "ОТП Банк" і ПАО "Укрсиббанк", в яких порушувалось питання про те, що банки не приймають від власних позичальників договори страхування, укладені ними із самостійно обраними страховими компаніями, і нав'язують послуги лише певних (акредитованих банком) страхових компаній.
За результатами розгляду заяв і проведеного дослідження АМКУ встановив, що в умовах кредитних договорів банки встановлюють для позичальника зобов'язання укласти договір страхування, який забезпечуватиме страховий захист майна та інші види страхування, передбачені кредитним договором, лише із страховими компаніями, визначеними, погодженими або акредитованими банком.
В результаті проведення банками відбору або акредитації страховиків, переважна більшість страхових компаній можуть безпідставно обмежуватися в доступі до такого кола споживачів їх послуг. Тобто, процеси акредитації або відбору банками страхових компаній можуть негативно впливати на конкуренцію на окремих ринках страхових послуг, наголошується в листі.
Враховуючи, що практика співпраці банків під час споживчого кредитування лише з перевіреними страховими компаніями характерна і для інших банків України, рекомендації комітету № 8-рк, надані 29 квітня 2010 року п'яти вищезгаданим банкам, стосуються всіх банків, що діють на ринку послуг з кредитування фізичних осіб.
При цьому наголошується, що пояснення банків про необхідність співпраці при споживчому кредитування лише з перевіреними страховими компаніями можуть бути взяті до уваги, оскільки в договорах страхування банк визначений тримувачем вигоди.
АМКУ і НБУ, починаючи з 2007 року, спільно працювали над проблемними питаннями акредитації банками страхових компаній і нав'язування банком позичальникові послуг певної страхової компанії, наголошується у зверненні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас