Експерт: Закон про національного регулятора ринку ЖКГ потребує значної доробки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Закон про національного регулятора ринку ЖКГ потребує значної доробки

Енергетика
166
Закон про національного регулятора ринку ЖКГ, прийнятий на 9 липня ц.р. Верховною Радою, потребує значної доробки. Таку думку висловив експерт Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів (ВАПІ) ЖКГ Олександр Чернявський. Зокрема, на його думку, визначення "суб'єктів природних монополій" не відповідає поняттю, яке закріплене в законі "Про природні монополії", поняття "суб'єкт господарювання на суміжному ринку" не узгоджується з законами "Про захист економічної конкуренції", і "Про природні монополії ", а поняття "тарифи на комунальні послуги" не узгоджується з законами "Про теплопостачання" і "Про житлово-комунальні послуги".
"У діючих законах ці поняття розписані дуже докладно і детально, а нові формулювання не тільки некоректно дублюють їх, але і значно звужують їх значення. Подібні правові колізії, як правило, спливають у ході розгляду спірних питань у суді", - підкреслив експерт.
Коментую положення документа, що державну політику в галузі ЖКГ визначають Президент України, Верховна Рада і Кабінет міністрів, А Чернявський відзначив, підприємства в сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення не можуть впливати на державну політику. Крім того, в законі передбачено ряд повноважень, які фактично дублюють функції АМКУ.
"Наприклад, аналіз ринку на предмет монопольного положення того чи іншого підприємства належить до повноважень АМКУ. Фактично створюється додатковий орган, який буде штрафувати за ті ж самі порушення, що і АМКУ. На практиці це може призвести до розбіжностей між контролюючими органами на предмет пріоритетності рішень для учасників ринку, і накладання подвійних санкцій. Природно, всі ці речі будуть згубно позначатися на роботі підприємств у сфері ЖКГ", - сказав аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас