Експерт: Декларативний принцип при здійсненні госпдіяльності заощадить Україні десятки мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Декларативний принцип при здійсненні госпдіяльності заощадить Україні десятки мільйонів доларів

394
Економічний ефект від застосування декларативного принципу при здійсненні господарської діяльності складе десятки мільйонів доларів. Про це заявив в.о. керівника проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк, коментуючи прийняття поправок (№6265) до закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", прийнятих минулого тижня ВР. Даний законопроект передбачає, що суб'єкт господарювання може здійснювати діяльність без отримання документа дозвільного характеру, тільки повідомляючи адміністратора або відповідний дозвільний орган про відповідність його матеріально-технічної бази вимогам законодавства.
"Незважаючи на те, що застосування декларативного принципу вже було прописано в законі, прийнятому ще в 2005 р., на практиці його застосовували тільки два дозвільних органа - пожежна служба і з 2010 р. - служба Держгірпромнагляду. Решта відомств даний принцип просто ігнорували. Тим часом, застосування декларативного принципу дозволить істотно скоротити час і скоротити ресурси, в тому числі - фінансові, які витрачає бізнес на отримання численних дозволів. Важливо й те, що широке застосування декларативного принципу дозволить істотно зменшити час, який витрачають чиновники на видачу дозволів підприємцям", - вважає С.Осаволюк.
"Поправки до закону, розроблені в комітеті ВР під керівництвом Наталії Королевської, дозволять вже через місяць після вступу в силу відчути ефект від впровадження декларативного принципу. Уряду дається місяць на затвердження списку тих видів діяльності, які не підпадають під дію цього закону і для заняття якими буде необхідне отримання дозволів за звичайною схемою. Ми сподіваємося, що перелік цих винятків буде мінімальним", - відзначив експерт.
Як показують результати дослідження IFC, у результаті підприємці після реєстрації підприємств зможуть набагато швидше починати реальну діяльність по наданню послуг або виробництву товарів. Як приклад С.Осаволюк навів дані по роботі пожежної інспекції, де декларативний принцип вже впроваджено: "Якщо при класичній формі час отримання дозволу від пожежників у середньому становив 25 днів, то декларативний принцип скоротив цей час у шість разів - до чотирьох днів".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас