Ювілей зірвав транзит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ювілей зірвав транзит

Енергетика
1363
Плани щодо підписання міжурядової угоди про транзит венесуельської нафти через українську територію відкладені. Мінськ і Київ не змогли погодити до минулої п'ятниці всі нюанси транзитних домовленостей, всупереч чеканням Мінпаливенерго України.
Непередбачені складнощі в питанні підписання договорів про транзит венесуельської нафти по Українській території експерти пов'язують з необхідністю врахування думки третьої сторони в цьому питанні - Росії, а також з нюансами, що виникли через триденні торжества з нагоди святкування 60-ліття президента Віктора Януковича.
І в державному концерні "Белнефтехім", і в українському паливному відомстві повідомили про перенесення дати підписання міжурядової транзитної угоди щодо нафти. Але причин такого розвитку подій не називають.
"Зараз документи все ще перебувають в роботі, переговори щодо проекту угоди продовжуються", - уточнила в п'ятницю увечері прес-служба Мінпаливенерго, яка днем раніше заявляла, що транзитна угода буде підписана до кінця тижня. "Білоруська сторона висловила зацікавленість в налагодженні співпраці щодо постачань нафти на білоруські нафтопереробні заводи з використанням нафтотранспортної системи і залізничного транспорту України і Республіки Білорусі", - відзначалося в повідомленні прес-служби.
Проте документарного оформлення цієї зацікавленості так і не сталося. Складнощі в переговорах виникли через відсутність однозначного рішення в питанні про маршрут транспортування нафти по українській території. Один з них - з використанням потужностей нафтопроводу Одеса - Броди, що пов'язане з переведенням його в аверсний режим роботи (зараз по нафтопроводу прокачується російська нафта в режимі реверсу). "Використання нафтопроводу Одеса - Броди для здійснення постачань венесуельської нафти до Білорусі технічно можливе, проте для реалізації такого варіанту необхідна політична воля як з українського боку, так і з боку інших учасників проекту", - сказав Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергоклубу. Він уточнив, що питання про залучення Одеса - Броди до прокачування венесуельської нафти необхідно обговорювати не лише з Білоруссю, але і з Росією.
Втім, в Мінпаливенерго запевняють, що ключові питання щодо умов транзиту венесуельської нафти Київ і Мінськ "практично погодили". "Залишилися незначні нюанси", - сказав співрозмовник в паливному відомстві. Проте він не відкидає можливого впливу на умови угоди між Мінськом і Києвом російської сторони. Джерело "і" звернуло увагу, що про перенесення дати підписання важливих українсько-білоруських транзитних домовленостей стало відомо після появи інформації про неформальний саміт СНД в Криму 10 липня, на який має приїхати і російське, і білоруське керівництво.
Відзначимо, що в суботу і неділю президент Віктор Янукович продовжив на Кримському півострові торжества з нагоди свого 60-ліття, які стартували в Києві 9 липня. Цього ж дня стало відомо, що плани Мінпаливенерго щодо підписання з Мінськом угоди про транзит нафти відкладаються.
Окрім співпраці з транзиту нафти, Білорусь також сподівається на допомогу України в реалізації планів щодо постачань зрідженого природного газу і будівництві газових сховищ. "Наша країна сподівається на допомогу сусідів у диверсифікації постачань енергоносіїв", - відзначив віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко, очевидно, маючи на увазі не лише Україну, але і Литву і Польщу, з якими Мінськ також зацікавлений реалізовувати проекти щодо диверсифікації постачань енергоносіїв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас