Екс-міністр фінансів України: Криза прибутковості для банків затягнеться надовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-міністр фінансів України: Криза прибутковості для банків затягнеться надовго

Казна та Політика
507
Криза прибутковості для банківської системи України буде довшою, ніж в попередні кризи.
Такий прогноз зробив екс-міністр фінансів України і нинішній голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко під час чергового засідання Фінансового прес-клубу "Надійність банків: як уникнути рецидивів кризи", яка відбулася 7 липня (організатор заходу - Ліга фінансового розвитку за підтримки "Дзеркала тижня" і проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" (FINREP)).
За його словами, криза прибутковості, яка прийшла на зміну кризі ліквідності, буде "набагато глибшою, ніж в попередні кризові періоди для банківської системи", оскільки сьогодні банки заміщають дешеві позики, раніше взяті ними за кордоном, дорожчими ресурсами з внутрішнього ринку.
"У зв'язку з тим, що криза дещо затягнулася в часі, вочевидь, нарощувати портфель банки поки не готові, тому що у серйозних позичальників поки що не завершені реструктуризації кредитних портфелів, які формувалися в 2005-2008 роках", - відзначив фінансист.
Ще одна проблема для банків - неадекватна оцінка заставного майна банками у минулому на тодішньому фоні зростання їх вартості, що ускладнює реструктуризацію в нових ринкових умовах, говорить І.Юшко.
"На мій погляд, вихід банківської системи з кризи буде набагато більш затягнутим, ніж в попередні кризи, тому що сталася накладка відразу декількох негативних чинників. Банки будуть досить довго і понуро виповзати з фінансового становище, в якому вони опинилися", - спрогнозував фінансист.
Голова правління банку "Старокиївський" Юрій Яременко акцентувався на необхідності розвитку в Україні власного виробництва, що могло б сприяти стабілізації в тому числі фінансової системи.
"Потрібна база, а бази поки що немає. Найближчим часом вона і не передбачається, як би того ми не хотіли", - сказав банкір. За його словами, не можна вважати банківську систему головною, "вона є всього лише обслуговуючою системою". "Здоров'я банків - це наслідок здоров'я економіки, здоров'я суб'єктів економіки", - відзначив фінансист.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас