Банкір: Ймовірність другої хвилі кризи в США в 2011 році - 40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Ймовірність другої хвилі кризи в США в 2011 році - 40%

Казна та Політика
437
Економіка США може знов скотитися в рецесію наступного року з вірогідністю 40%, враховуючи слабкі темпи відновлення і напруженість на ринку праці країни, вважає голова ради директорів банку Morgan Stanley Asia Ltd. Стівен Роуч, думку якого наводить інтернет-видання The Wall Street Journal. "Ми маємо споживачів, які більше не можуть розраховувати на "бульбашки" на ринках нерухомості і кредитування для того, щоб нарощувати обсяги споживання", - додав він.
При цьому глава азіатського підрозділу всесвітньо відомого інвестбанку Morgan Stanley вважає, що повторне настання рецесії "не є надзвичайною подією", а враховуючи загальний слабкий стан американської економіки, "будь-який несподіваний шок" може призвести до рецесії.
Торкаючись питання про заходи стимулювання економіки, Роуч заявив, що чиновники ФРС "зробили більш ніж достатньо", а поточний низький рівень ставок може навіть нашкодити економіці в разі другої хвилі кризи. "Я думаю, що їм варто було б зробити ставку вище, ніж вона є зараз", - сказав Роуч. Зокрема, він відзначив, що глава ФРС Бен Бернанке ризикує повторити сумний досвід свого попередника Алана Грінспена, якщо ставки будуть довго стримуватися на низькому рівні.
"Я думаю, що однією з проблем, з якими ми зіткнулися після бульбашки на ринку акцій, що лопнула, стала політика Алана Грінспена, який тримав ставку на дуже низькому рівні дуже довго, і ця проблема підсунула нас до вибуху міхурів на ринках кредитування і нерухомості, що призвело до величезної кризи", - заявив він. Роуч вважає, що одна з основних помилок глави ФРС полягає в тому, що при проведенні монетарної політики регулятор нібито не повинен звертати уваги на вартість акцій і що у нього в наявності є достатньо коштів для того, щоб впоратися з наслідками "бульбашки, що лопнула".
Як приклад більш зваженої політики Роуч наводить курс, узятий владою Китаю.
"У влади КНР абсолютно інший підхід до боротьби з "бульбашками". вона дієь запобіжно, США - реагують, - відзначає Роуч. - В квітні вона вдалася до незвичайно крутих заходів для того, щоб обмежити спекулятивні покупки (на ринку нерухомості), і вони припинилися! І вона (влада КНР) зробила це до того, як на ринку житла лопнула б "бульбашка" і призвела до дисфункції реальної економіки, тож попрацювали на славу".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас