ЄЦБ: Зростання ставок на міжбанківському ринку не позначиться на кредитуванні економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Зростання ставок на міжбанківському ринку не позначиться на кредитуванні економіки

Казна та Політика
270
Підвищення ставок на міжбанківському ринку Європи, що спостерігається останнім часом, не позначиться на кредитуванні банками національних економік, упевнений член ради керівників Європейського центрального банку (ЄЦБ) Лоренцо Біні Смагі, слова якого наводить агентство Bloomberg. "Це короткострокове явище, - заявив він в інтерв'ю телебаченню Bloomberg. - Зрештою це не позначиться на ставках, під які банки кредитують клієнтів". Про це в п'ятницю повідомляє РИА Новости.
Ставки на європейському міжбанківському ринку почали зростати після того, як кредитні організації перед виплатою значних сум регулятору позичили в ЄЦБ менше коштів, ніж чекали аналітики, що знизило обсяг ліквідності на ринку. Глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив у четвер під час прес-конференції за підсумками засідання ради керівників, що збільшення ставок на міжбанківському ринку не є наслідком якогось плану регулятора щодо посилення кредитно-грошової політики.
У зв'язку з терміном платежу по річних необмежених кредитах ЄЦБ, що настав 1 липня, на загальну суму 442 млрд доларів європейські банки були змушені вдатися до рефінансування боргу за рахунок короткострокових запозичень. Так, минулого тижня банки позичили в ЄЦБ 111 млрд євро у вигляді шестиденних кредитів, 132 млрд строком на три місяці і 160 млрд на тиждень. Таким чином, загальна сума короткострокових запозичень за підсумками минулого тижня склала 403 млрд євро, що можна порівняти з сумою заборгованості банківського сектора в рамках програми довгострокового фінансування.
В рамках проведених тендерів ЄЦБ банки могли взяти в регулятора скільки завгодно ліквідності. До цього вдався ЄЦБ для підтримки банківського сектора на тлі недовіри, що виникла на міжбанківському ринку через фінансову кризу.
Ставка, під яку європейські банки готові кредитувати один одного строком на три місяці, зросла зараз до 0,82%, що вважається максимальним показником за 11 місяців (в кінці березня ставка була на рівні 0,63%). При цьому індекс EONIA (Euro Overnight Index Average), що є середньозваженою процентною ставкою по одноденних міжбанківських кредитах в євро, зріс 30 червня до 0,542% з 0,295%, відмічених за результатами торгів 3 червня. За підсумками четверга індекс був на позначці 0,398%.
Деякі економісти й інвестори вважають, що високі ставки на міжбанківському ринку можуть завадити відновленню економіки Європи, яка намагається впоратися з кризою суверенних боргів і знизити ступінь невизначеності з приводу стабільності банківської системи.
Зростання європейської економіки в II кварталі буде "сильним", вважає Біні Смагі, а далі його показники будуть "середніми", при цьому в III кварталі збільшення ВВП "буде менше", ніж в II-му. Проте, незважаючи на спостережуване зростання ставок на ринку, "треба зберігати розумний оптимізм", вважає він, додаючи при цьому, що "обсяги кредитування з боку банків зростають". За даними ЄЦБ, обсяг кредитів, виданих приватному сектору економіки, в травні зріс на 0,2% в річному численні після збільшення на 0,1% в квітні.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас