Парламенту України пропонують відмовитися від індексації знецінених заощаджень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламенту України пропонують відмовитися від індексації знецінених заощаджень

Казна та Політика
305
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики і праці рекомендує парламенту прийняти за основу урядовий законопроект, що передбачає відмову від індексації знецінених заощаджень (№6491), повідомляється на веб-сайті Верховної Ради.
"Члени комітету, підтримуючи законопроект, одночасно застерігають, що вилучення норми, згідно з якою при видачі вкладів, страхових внесків, погашенні цінних паперів здійснюється подальша компенсаційна індексація заощаджень громадян відповідно до індексу інфляції, може призвести до значних матеріальних втрат громадян через зниження купівельної спроможності отриманих компенсаційних виплат", - вказується в повідомленні.
Йдеться про зобов'язання фінансових установ колишнього СРСР, перейнятих на себе Україною: компенсація знецінених грошових заощаджень громадян гарантується державою в сумі, яка на 1 жовтня 1996 року становила 131,96 млрд грн. Починаючи з 1997 року, компенсаційні виплати по знецінених грошових заощадженнях громадян проведені на суму близько 11 млрд грн.
Законопроектом також передбачається створення Ощадбанком України і правонаступником Укрдержстраху інформаційно-аналітичних систем "Реєстр вкладників заощаджень громадян" і "Реєстр страхувальників і застрахованих осіб".
"Прийняття законопроекту дасть можливість запровадити дієвий механізм погашення зобов'язань держави по знецінених грошових заощадженнях на основі інвентаризації цих зобов'язань. Проект може бути прийнятий в першому читанні", - уточнюється в повідомленні позиція членів комітету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас