Банкіри: Курс гривні до вересня збережеться на рівні 7,8-7,9 грн/1 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Курс гривні до вересня збережеться на рівні 7,8-7,9 грн/1 дол.

Валюта
883
Курс гривні до вересня збережеться на рівні 7,8-7,9 грн/$1, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Судячи з усього, ситуація липня-серпня минулого року, коли населення, налякане чутками про другу хвилю кризи, кинулося скуповувати валюту, цього року навряд чи повториться, враховуючи позитивні тенденції платіжного балансу, поступове відновлення темпів зростання виробництва і досягнення домовленостей з МВФ про кредит stand-by. Тому, як очікується, до осені курс гривні буде в діапазоні 7,8-7,9 грн/$1", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банка Аваль (Київ) Дмитро Сологуб.
За його оцінкою, підставою для збереження ревальваційних тенденцій є позитивний тренд платіжного балансу в результаті скорочення дефіциту торгівельного балансу через низький попит на імпорт і відсутність значних виплат по зовнішніх боргах. Досягнення домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про відновлення кредитування надасть непрямий позитивний ефект на курс гривні: настрій інвесторів має покращитися в світлі позитивних новин про кредитну програму МВФ, що може сприяти збільшенню припливу капіталу, вважає експерт.
В той же час в числі факторів ризику для курсу гривні він назвав падіння цін на сталь на світовому ринку.
"На наш погляд, основним ризиком для обмінного курсу є різке падіння світових цін на сталь, адже поступове відновлення економіки, яке ми спостерігаємо останнім часом, якраз базується на поліпшенні зовнішньоекономічної кон'юнктури, тоді як внутрішній попит залишається слабким. Крім того, за минулі чотири місяці уряд так і не приступив до реалізації першочергових економічних реформ, які понизили б залежність України від поведінки світових цін на сталь і сприяли б реалізації економічного потенціалу України", - сказав Сологуб.
Аналітик Альфа-банку (Київ) Олександр Веденєєв вважає, що курс гривні до осені може зміцнитися до 7,80-7,85 грн/$1.
"НБУ, швидше за все, буде націлений на підтримку поточної динаміки плавного зміцнення гривні. За нашими чеканнями, можливе зміцнення гривні може спричинити досягнення рівня 7,80-7,85 грн/$1", - сказав він.
Начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку (Київ) Наталія Шишацька вважає, що в липні-вересні на міжбанківському валютному ринку збережеться перевищення пропозиції валюти над попитом, що може призвести до плавного зміцнення курсу гривні.
"Домінування пропозиції валюти до осені над попитом збережеться. За рахунок продовження щоденних інтервенцій НБУ курсові коливання будуть в межах 3-5 копійок", - сказала вона.
За оцінкою Шишацької, основним чинником зміцнення національної валюти є приплив портфельних інвестицій в Україну: в результаті стабілізації політичної ситуації після президентських виборів і підвищення міжнародних і національних суверенних рейтингів Україна стала привабливішою для інвестицій.
"Зацікавлені високими ставками прибутковості ОВДП і корпоративних облігацій, іноземні інвестори стали активно заводити валюту в країну, скуповуючи ці цінні папери. Навіть незважаючи на зниження ставок прибутковості облігацій, зміцнення національної валюти робить вкладення в гривневі активи привабливим. Крім того, дефляція в другому кварталі також є чинником зміцнення гривні. Доволі вірогідне отримання нового кредиту від МВФ також призведе до зростання пропозиції валюти", - додала Шишацька.
Казначей Укрінбанку (Київ) Олег Бронін також вважає, що в літні місяці курс гривні збережеться на рівні 7,8-7,9 грн/$1.
"Показники платіжного балансу України вказують на можливість зміцнення курсу гривні. За перші п'ять місяців 2010 року профіцит поточного рахунку склав $318 млн в порівнянні з дефіцитом в $765 млн за відповідний період минулого року. Продовжується формування позитивного сальдо по рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій: за п'ять місяців поточного року профіцит досяг $1,3 млрд, тоді як за січень-травень минулого року дефіцит складав $5,8 млрд", - сказав експерт.
При цьому він відзначив, що хоча приплив іноземних інвестицій з місяця в місяць збільшується, їх рівень все ще залишається низьким: за п'ять місяців поточного року чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $1,5 млрд.
"Думаю, тенденція до збільшення припливу іноземних інвестицій і кредитів збережеться і в другому півріччі. Цей чинник, безумовно, призведе до поліпшення платіжного балансу України, що, у свою чергу, надаватиме психологічну підтримку курсу національної валюти", - додав експерт.
Заступник голови правління Південкомбанку (Донецьк) Євген Бевз вважає, що в короткостроковій перспективі курс гривні істотно не зміниться.
"Гривня схильна до впливу декількох різноспрямованих чинників, які нівелюватимуть один одного. Нова кредитна програма МВФ і зростання цін на світових сировинних ринках, ймовірно, сприятимуть зміцненню гривні. В той же час друга хвиля світової фінансової кризи може захлеснути і Україну, що при певних варіантах, наприклад, можливому виведенні коштів міжнародних інвесторів з активів в Україні, може призвести до девальвації гривні", - пояснив він.
За оцінкою Бевза, приплив іноземних інвестицій в Україну в поточному році не буде настільки істотним, щоб зробити вплив на курс гривні.
"Істотний приплив іноземних інвестицій, вважаю, можливий в 2011 році. У другому півріччі 2010 року приплив валюти від нерезидентів може бути зумовлений вкладенням в які-небудь нові фінансові інструменти в Україні, наприклад, купівлю ПДВ-облігацій", - сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас