Українців пропонують штрафувати за куріння вдома і в машині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців пропонують штрафувати за куріння вдома і в машині

Казна та Політика
8416
Українцям можуть заборонити палити вдома і у власних автомобілях, купувати сигарети менш ніж за 300 метрів від зупинок транспорту і дивитися на процес куріння в кінофільмах. Такі нововведення пропонує законопроект №6595, зареєстрований в кінці червня в парламенті. Автори законопроекту - "нашоукраїнець" Юрій Кармазін і "регіоналка" Тетяна Бахтєєва. На думку опитаних нардепів і експертів, цей законопроект абсурдний і дискредитує ідею боротьби з курінням як таку.
Особливі зауваження до законопроекту в комітету із захисту прав людини - адже він передбачає за куріння навіть у власному домі штраф від 1700 до 2550 гривень і 60 годин громадських робіт. Глава комітету Верховної ради з питань прав людини Олег Зарубінський (фракція Блоку Литвина) вважає, що навіть в такій потрібній справі як боротьба з курінням не можна перетинати межу.
"Приватна територія людини, його житло є недоторканними. Якщо людина палить у себе в квартирі і при цьому нікому не заважає, то забороняти йому палити або, скажімо, пити пиво біля будинку, не зовсім коректно. Потрібно сформулювати такі норми закону, які можна виконувати. Найжахливіше - це коли придумують свідомо нереальні норми. Тоді такий закон матиме протилежний результат", - вважає Зарубінський.
З ним згодна і заступник комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна (фракція "Наша Україна - Народна самооборона"): "Сьогодні основна проблема не в тому, щоб існує мало заборон на куріння - їх достатньо. Проблема в тому, що немає інституту контролю за виконання таких норм. Адже якщо неможливо проконтролювати виконання закону, то заборони, про які йде мова в законі, є декларативними". На думку депутата, ефективнішим може бути не збільшення штрафів, а активна роз'яснювальна робота про шкоду куріння.
Абсурдом вважають даний законопроект і представники рекламної галузі. "Автори законопроекту демонструють незнання права, адже в будь-якій нормальній країні легальний товар має право на легальне поширення інформації про нього, - відзначає глава Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко. - Тим паче, що зараз в Україні вже заборонена майже вся реклама сигарет. Законодавство про рекламу тютюну в Україні є одним з найбільш жорстких в Європі. Адже депутати люблять робити собі дешевий піар на легких темах - замість того, щоб писати законопроекти про основи здорового способу життя, створювати програми спортивним гуртків в школах, робити соціальні кампанії, як це було в США, Канаді, що справді зменшило кількість курців".
На думку Біденка, окремі норми законопроекту є відверто нереалістичними і популістськими. "Є приваблива ідея заборони куріння у фільмах, але автори закону не можуть заборонити показ, наприклад, популярних в Україні голлівудських або російських фільмів з сценами куріння або вирізувати ці сцени з кіно".
Економічний експерт Дмитро Селіверстов вважає, що поданий законопроект є бажанням нової влади відвернути увагу від актуальних економічних проблем. "У країні величезний дефіцит держбюджету - 58 мільярдів гривень - це лише офіційні цифри. Середня зарплата в травні 2010 року була нижча, ніж в грудні 2009, а заборгованість по зарплатах зросла з початку року на 414 мільйонів гривень. А урядова коаліція замість вирішення цих термінових проблем займається популістськими "прожектами". Причому ніхто не запитує представників малого і середнього бізнесу - на які кошти вони обладнали "кабінки" для куріння, чи згодні вони відмовитися від торгівлі сигаретами в кіосках на користь супермаркетів. А малий бізнес в Україні - це 6,5 мільйона українців, яким потрібно якось годувати свої сім'ї".
В цілому, як прогнозує заступник глави комітету ВР з питань свободи слова і інформації Олександр Голуб (фракція КПУ), даний законопроект викличе хвилю протидії і в парламенті, і за його стінами, адже "запропонований варіант законопроекту виконати дуже важко".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас