НБУ: Причиною зниження облікової ставки стало поліпшення показників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Причиною зниження облікової ставки стало поліпшення показників

Валюта
322
Певне поліпшення макроекономічної ситуації, а також динаміки макроекономічних і монетарних показників стало причиною зниження облікової ставки.
Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Національного банку України.
Як повідомляв УНІАН, вчора Нацбанк прийняв рішення з 8 липня 2010 року знизити облікову ставку з 9,5% до 8,5% річних. Це рішення закріплене постановою Нацбанку №320 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".
В документі, зокрема, як фактори зниження вказуються зростання реального ВВП в першому кварталі 2010 року на 4,9%, зростання індексу промислової продукції в січні-травні ц.р. на 12,6%.
Крім того, в травні (третій місяць поспіль) спостерігався профіцит зведеного сальдо платіжного балансу, кумулятивний обсяг якого за п'ять місяців поточного року склав 1,6 млрд. дол.
В червні (третій місяць поспіль) була зафіксована дефляція споживчих цін.
Регулятор відзначає, що з другої половини лютого 2010 року на міжбанківському ринку спостерігалося збільшення пропозиції іноземної валюти, що сприяло зміцненню гривні і дало можливість Нацбанку відновити операції з купівлі іноземної валюти. Курс гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку впродовж січня-червня 2010 року зміцнився на 1,09% - до 7,9053 грн./дол.
НБУ вказує на стійку тенденцію до відновлення ресурсної бази банків. При цьому відзначається, що левова частка приросту коштів населення і весь обсяг приросту коштів юридичних осіб припадає на депозити в національній валюті, що свідчить про підвищення довіри до гривні, а також про зменшення інфляційних і девальваційних чекань.
"Стабільне відновлення ресурсної бази банків і достатній рівень ліквідності на тлі зменшення цінового тиску сприяли зниженню вартості коштів у національній валюті", - йдеться в повідомленні.
Недоліком Нацбанк вважає те, що позитивні тенденції поки що не активізували процеси кредитування, бо фінансовий стан значної кількості підприємств - потенційних позичальників після кризи все ще залишається тяжким, а вартість кредитних ресурсів (навіть в умовах тенденції до її зниження) - досить високою.
"Враховуючи вищезгадане, з метою сприяння закріпленню позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку і створення стимулів для поліпшення ситуації в реальному секторі економіки. Правління Національного банку України постановляє встановити з 8 липня 2010 року облікову ставку 8,5% річних", - вказано в постанові НБУ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас