ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося

Казна та Політика
160
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг в четвер базову процентну ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року.
Це збіглося з чеканнями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Востаннє ЄЦБ міняв ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту, до 1% річних.
ЄЦБ продовжує утримувати ставку незмінною на тлі кризи ліквідності у фінансовому секторі Європи. Боргова криза в регіоні вже призвела до зростання ставок на міжбанківському кредитному ринку. Крім того, він різко обмежив можливості банків по залученню додаткових коштів для кредитування реального сектора економіки, що особливо помітно на тлі тих суворих заходів, що приймаються найбільшими країнами єврозони і що спрямовані на скорочення дефіцитів держбюджетів.
Напередодні Міжнародний валютний фонд (МВФ) закликав ЄЦБ розширити прийняту в травні програму викупу облігацій.
"Нам бракує відчуття, що ЄЦБ готовий робити те, що від нього вимагається, - відзначає головний економіст BNP Paribas в єврозоні Кен Уоттрет. - Він, схоже, все ще не впевнений щодо власної програми викупу активів, а зростання вартості залучення коштів на ринку створює додатковий привід для занепокоєння. Кредитно-грошова політика має бути помітно гнучкішою".
Занепокоєння ринків підігрівається тим, що єдності з приводу необхідності програми викупу активів немає і всередині самого ЄЦБ. Прийняте європейським ЦБ рішення про відновлення викупу облігацій призвело до розколу в керівництві банку, свої побоювання стосовно цього кроку висловили, зокрема, президент Бундесбанку Аксель Вебер і член виконавчої ради Юрген Старк.
На минулому тижні банк викупив облігацій на 4 млрд євро - мінімум з моменту запуску програми. Загальний обсяг викуплених паперів досяг 59 млрд.
Інвестори чекають прес-конференцію глави ЄЦБ Жан-Клода Тріше, яка почнеться о 16:30 мск, на ній, як очікується, керівник ЄЦБ підтвердить, що в умовах нервозності і невизначеності на ринках ЦБ продовжить надавати підтримку банкам регіону як за допомогою утримання ставки на рекордно низькому рівні, так і за допомогою короткострокових кредитів.
У вівторок ЄЦБ провів розподіл семиденних кредитів серед 151 банку Європи. Загальна сума виданих коштів склала 229 млрд євро і стала максимальною з моменту видачі спеціального антикризового кредиту строком на 12 місяців в червні минулого року.
ЄЦБ припинив видачу кредитів строком на 12 місяців і замість них спробує використовувати 6-місячні і більш короткострокові позики, аби наситити ринки ліквідністю, вважають аналітики Citigroup і Commerzbank.
Незважаючи на те, що ЄЦБ надає банкам практично необмежені обсяги ліквідності, гроші не йдуть в реальний сектор економіки. Замість цього банки, злякані борговими проблемами регіону, вважають за краще розміщувати свої кошти в резервних фондах і на депозитах в ЦБ.
Така поведінка негативно впливає і на ситуацію на ринку МБК: тримісячний EURIBOR зріс у вівторок з 0,793% до 0,797% - максимуму з 9 вересня 2009 року.
Очікується також, що Ж.-К.Тріше на прес-конференції підтвердить, що ліквідність має залишатися надлишковою, щоб гарантувати, що ставка EONIA (Euro Overnight Index Average), буде залишатися значно нижчою від ключової ставки ЄЦБ.
В понеділок EONIA, розрахована як середньозважена ставка щодо обсягів фактичних операцій за поданням кредитів overnight 57 комерційними банками Європи, складала 0,405%. Свідченням нормального функціонування ринків є практична рівність EONIA і ключової ставки ЄЦБ. В той же час експерти Citigroup прогнозують, що до жовтня ставка overnight зросте до 0,8%.
Банк Англії в четвер також зберіг незмінною базову процентну ставку - на рівні 0,5% річних, британський ЦБ утримує ставку на поточному рівні з березня 2009 року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. ФРС утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас