Парламент має намір вивести бурштин з переліку коштовних каменів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент має намір вивести бурштин з переліку коштовних каменів

Казна та Політика
203
Верховна Рада на засіданні у вівторок підтримала в першому читанні проект закону "Про бурштин" (№5497), яким пропонується вивести бурштин з переліку коштовних каменів, спростивши тим самим його видобуток і продаж.
Документ внесений до парламенту народним депутатом Миколою Шершуном (фракція "Блок Литвина") і зареєстрований 29 грудня 2009 року.
В пояснювальній записці до законопроекту народний депутат вказує, що в даний час статус бурштину як коштовного каменя, знижує можливості держмонополіста ДП "Бурштин України" в "проведенні ефективного маркетингу серед мережі торгівельних установ в обласних і районних містах України". Згідно з чинним закону "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і коштовних каменів і контролі за операціями з ними" торгівля бурштином підлягає ліцензуванню.
Запропонованим законопроектом М.Шершуном пропонується звільнити від обов'язкового ліцензування як торгівлю виробами з бурштину, так і видобуток бурштину-сирцю, його обробку і виробництво виробів з нього. При цьому всі вищезгадані дії пропонується вирішити здійснювати як суб'єктам господарювання, так і окремим громадянам.
Окрім цього, пропонується спростити процедуру отримання дозволів на користування надрами для видобутку бурштину-сирцю на територіях, що не мають промислового значення. Зокрема, планується дозволити отримувати в облраді без проведення конкурсу і при щорічній оплаті за 1 га для юросіб у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.), для фізосіб - у розмірі 30 НМДГ (510 грн.). При цьому юрособи не можуть вести видобуток на території понад 5 га, а фізособи - на площах понад 1 га. Видобуток на ділянках, що перебувають у приватній власності, пропонується дозволити без відповідної оплати і отримання дозволу.
Одночасно проект закону пропонує передбачити в Кримінальному кодексі покарання за незаконний видобуток, перевезення і реалізацію бурштину і виробів з нього.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, в даний час на території Прип’ятського басейну виявлено сім зон промислового значення, в яких є поклади бурштину. Розвідані запаси бурштину при цьому оцінюються в 134,8 тонн, потенційні запаси в 950 тонн.
За межі України незаконно щороку вивозиться до п'яти тонн бурштину. В основному це незаконно видобутий жителями Рівненської області бурштин-сирець, який вивозиться для подальшої переробки в Польщу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас