Антикорупційна експертиза для галочки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антикорупційна експертиза для галочки

Казна та Політика
462
Відучора в Україні запрацювала обов'язкова антикорупційна експертиза проектів нормативних актів. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.
Згідно з законом "Про основи запобігання і протидії корупції" відповідній експертизі в обов'язковому порядку підлягають всі проекти законів, нормативних актів Президента і уряду, а у разі потреби і рішення інших органів влади. Якщо навіть не брати в розрахунок міністерства і відомства, за рік доведеться аналізувати не менше 6 тис. проектів.
Найплідніший в плані документів в Україні, звичайно, Кабмін - щороку він видає від 2300 до 3000 постанов і розпоряджень, правда, близько половини з них стосується кадрових рішень, але якраз тут може ховатися сильна корупційна складова. На другому місці Верховна Рада, в якій щороку реєструється близько 2000 законопроектів. І це не рахуючи постанов і розпоряджень. Президент опинився на третьому місці.
Попередники Януковича підписували щороку близько 1500 документів, проте не факт, що Віктор Федорович виявиться так само плідний. Якщо ж брати в розрахунок і інші органи влади, до документів яких завжди маса питань (особливо ДПАУ, Держмитслужба, МОЗ, Міносвіти тощо), то обсяги антикорупційної роботи можуть зрости ще в два рази.
В зв'язку з цим виникає питання, скільки ж людей потрібно тримати, щоб осилити цей вал документів. Досвід головного науково-експертного управління апарату ВРУ свідчить, що більше одного законопроекту на тиждень юрист не в силах добре проаналізувати і написати свої висновки. Значить, в підрозділі антикорупційного бюро, яке займеться експертизою, має бути не менше 40 працюючих співробітників (поки штатного розкладу немає).
В принципі, з врахуванням того факту, що в країні трохи більше 290 тис. держслужбовців (не рахуючи співробітників органів місцевого самоврядування), додаткова сотня людей погоди не зробить. Інша річ, які б сліди корупції не знайшло бюро, його висновки ні на що не вплинуть.
Згідно з законодавством результати експертизи всього лише підлягають розгляду в процесі прийняття відповідного нормативно-правового акту. А якщо виявляться волаючі факти корупції, то головний розробник документа повинен розглянути ще і рекомендації бюро. Тобто закон не зобов'язав авторів проекту щось міняти, просто потрібно взяти до відома.
Тим більше що висновки бюро для загального користування публікуються лише в разі відповідного рішення уряду і лише через 15 днів після прийняття нормативного акту.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас