Податкова у червні перевиконала план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова у червні перевиконала план

Казна та Політика
1343
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) в червні забезпечила надходження до загального фонду державного бюджету податкових платежів на суму 9,8 млрд грн., що на 6,5% перевищує план на цей період, повідомив голова ДПАУ Олександр Папаіка.
"Зібрано 9,8 млрд грн. (до загального фонду) - 48-49% приросту в порівнянні з відповідним періодом минулого року. План був 9,2 млрд", - сказав він журналістам в четвер.
За словами керівника відомства, збільшення податкових надходжень в червні пов'язане з поліпшенням фіскальної дисципліни бізнесу і з ефективною роботою податкової із попередження необгрунтованого відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).
"Багато платників податків розкрилися і стали більше платити - самі собі збільшили податкове навантаження. Великий бізнес, великі фінансові корпорації переглянули свої підходи. На 2-3% підвищили навантаження, і ми вже побачили економічний ефект. Пішли сотні мільйонів гривень додаткових платежів", - пояснив він.
При цьому голова ДПАУ зазначив, що кількість податкових перевірок зменшилась на 30%. "Ми практично малий і середній бізнес припинили перевіряти. Ми майже зі всіма ними працюємо на довірі", - сказав Папаіка.
Разом з тим, за його даними, планові показники зі збору податків в другому кварталі не виконані. "Є певний недобір платежів із ПДВ і з платежів з прибутку", - пояснив глава ДПАУ.
За його словами, такий результат пов'язаний з переплатою податків в попередній рік. Крім того, глава податкової відзначив збільшення планів на квітень-червень.
"Десь за кожен місяць 1,5-2 млрд грн. ми не добрали платежів - тих, які планували. Це не говорить про те, що річний план не буде виконано. Просто уряд, враховуючи дуже серйозну соціальну напруженість і терміни повернення кредитів, пересунув нам навантаження із доходів на квітень-червень. Навантаження з другого півріччя пересунули на перше", - сказав він.
Як повідомлялося, за даними Мінфіну, в другому кварталі істотно зросло боргове навантаження на бюджет - виплати здійснювалися на рівні 5 млрд грн. на місяць.
Міністр фінансів Федір Ярошенко в травні піддав криці ДПАУ за неефективну роботу: за січень-квітень податкова забезпечила виконання плану надходжень на 81,4%, у тому числі в квітні - 82,1%. У зв'язку з цим глава Мінфіну запропонував позбавити премії працівників податкової і Державної митної служби за підсумками роботи в квітні.
Експерти міжнародних фінансових організацій критикували уряд за істотний бюджетний дефіцит і надлишково оптимістичні очікування зі збору доходів. До 2 липня в країні працює місія Міжнародного валютного фонду, яка, серед іншого, вивчає реалістичність бюджетних прогнозів Кабінету міністрів. Від результатів цих переговорів залежить виділення МВФ чергових кредитних коштів для України.
Дефіцит держбюджету України в травні 2010 року склав 11,431 млрд грн. В цілому в січні-травні держбюджет зведений з дефіцитом на рівні 15,196 млрд грн. За даними Мінфіну, доходи держбюджету в травні-2010 склали 19,515 млрд грн., що на 13,7% менше, ніж в квітні поточного року. За п'ять місяців до держбюджету надійшло 93,836 млрд грн., або 35,3% від плану на рік.
Доходи держбюджету в 2010 році, з врахуванням поправок, встановлені на рівні 266,102 млрд грн., що на 26,9% більше, ніж фактичні вступи торік. Доходи загального фонду очікуються у розмірі 218,691 млрд грн. Витрати держбюджету зростають в поточному році на 33,1% - до 322,667 млрд грн. Витрати загального фонду заплановані на суму 244,487 млрд грн. Дефіцит держбюджету запланований у розмірі 57,745 млрд грн., у тому числі загального фонду - 25,238 млрд грн.
Держбюджет України включає загальний фонд, куди прямують податки і збори і з якого фінансуються основні витрати, і спеціальний фонд, кошти якого мають цільове призначення. При цьому дефіцит держбюджету розраховується як різниця сум його доходів і повернених до бюджету кредитів, а також витрат і виданих з держбюджету кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас