Експерт: Злиття націоналізованих банків може збільшити проблемну кредитну заборгованість об'єднаної структури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Злиття націоналізованих банків може збільшити проблемну кредитну заборгованість об'єднаної структури

349
Об'єднання банку "Київ" з Родовід Банком або з Укргазбанком (всі - Київ) може призвести до зростання обсягів проблемної заборгованості і погіршення якості кредитного портфеля створеної фінансової структури, повідомила прес-служба юридичної фірми "ILF" із посиланням на партнера компанії Олексія Харитонова.
"У випадку міжбанківського об'єднання боржники матимуть справу вже з новим кредитором (.) Але якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну, новий кредитор може потрапити в неприємну ситуацію. Деякі позичальники порушуватимуть кредитні зобов'язання і намагатимуться уникнути відповідальності", - вважає О.Харитонов.
Як він пояснив, за Цивільним кодексом України, процес заміни кредитора здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлене договором або законом. В той же час Харитонов підкреслив, що, згідно з цим самим документом, позичальник має право не виплачувати свій борг доти, доки новий кредитор не надасть йому доказу переходу кредитових зобов'язання від "старого" банку.
"Таким чином, якщо рішення суперечки здійснюватиметься в судовому порядку, боржник, виправдовуючи несплату боргу, може посилатися на те, що новий кредитор не є належною стороною в суперечці", - зазначив юрист.
Крім того, законодавством чітко не врегульовано питання заміни заставодержателя, зазначає А.Харитонов. В цьому випадку обов'язок підтвердження права на предмет застави (іпотеки) покладається саме на банк, пояснив він. "Аби зменшити ризики втрати прав на закладене майно, необхідно укладати додаткові угоди до існуючих договорів, які забезпечать виплату кредитів позичальниками", - сказав А.Харитонов.
В свою чергу, за його словами, нова структура значний час приділятиме подоланню неузгодженості систем управління та інших бізнес-процесів. При цьому менше уваги приділятиметься роботі з клієнтами з укладання різних додаткових угод до договорів, чим напевно скористаються недобросовісні позичальники.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України вивчає можливість злиття банків, які перейшли під контроль уряду в 2009 році в результаті реалізації державної програми з рекапіталізації кредитно-фінансових установ.
В той же час в урядовій програмі рекапіталізації вже взяли участь Укргазбанк, банк "Київ" і Родовід Банк. В результаті на початок квітня 2010 року Кабмін контролював 87,719%, 99,9369% і 99,9907% їх статутного капіталу відповідно.
За даними Нацбанку, в 2009 році для збільшення статутних капіталів банків випущені державні облігації на суму 23,32 млрд грн. У 2010 році на капіталізацію банків планується направити за рахунок держкоштів до 30 млрд грн.: у поточному році, зокрема, на бюджетні кошти у розмірі 5 млрд грн. претендує проблемний системний банк "Надра" (Київ).
Мінфін України вже заявив про доцільність додаткового вливання капіталу в Родовід Банк і Укргазбанк.
За даними НБУ, на початок квітня за розміром загальних активів банк "Київ" займав 46-е місце (2,864 млрд грн.), Родовід Банк - 18-і (12,795 млрд грн.), а Укргазбанк - 19-е місце (14,171 млрд грн.) серед 175 діючих кредитно-фінансових установ (874,965 млрд грн.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас