Змінено порядок безкоштовної передачі конфіскованих авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Змінено порядок безкоштовної передачі конфіскованих авто

Казна та Політика
757
Кабінет міністрів вніс зміни до деяких урядових актів, якими регулюються питання безкоштовної передачі конфіскованих автомобілів.
Як повідомили УНІАН в прес-службі Мін'юсту, відповідна постанова була прийнята під час засідання Кабінету міністрів 30 червня.
За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, проект постанови підготувало Міністерство юстиції з метою розблокування механізму безкоштовної передачі автомобілів, конфіскованих за рішенням судів. Проблема полягала в необхідності забезпечення дійсно безкоштовної передачі такого майна - механізм був фактично неможливий через низку неврегульованих у законодавстві питань.
Крім того, зміни було розроблено з метою унеможливити застосування корупційних схем ввезення транспортних засобів на митну територію України.
Так, уряд встановив можливість реєстрації конфіскованих і безоплатно переданих транспортних засобів без сплати мита, податків і зборів, передбачених при ввезенні автомобілів на митну територію України. Лавринович нагадав, що Порядок розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, передбачає можливість безкоштовної передачі такого майна, зокрема, дитячим будинкам родинного типу, прийомним сім'ям.
Разом з тим, Кабінет міністрів встановив, що вилучене митними органами і передане безвідплатне майно можна відчужувати лише за умови попередньої сплати мита і податків і зборів, які передбачені при імпорті цього майна.
Міністр юстиції зазначив, що постанова Кабінету міністрів направлена не на зміну існуючого порядку оподаткування конфіскованих транспортних засобів, а на приведення положень постанов Кабінету міністрів у відповідність з Митним кодексом і Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно регулювання ринку автомобілів в Україні”.
Міністр також підкреслив, що удосконалення порядку безкоштовної передачі конфіскованих транспортних засобів сприятиме скороченню витрат Державного бюджету України, пов'язаних із зберіганням конфіскованого за рішенням судів майна. Таке майно не реалізується переважно у зв'язку з тим, що митні платежі, які нараховуються при його імпорті на територію України, перевищують ринкову вартість цього майна. Попит на таке майно відсутній.
У випадку неможливості безоплатно передати вказані транспортні засоби єдиним виходом є їх знищення (утилізація), внаслідок чого держава несе додаткові витрати на проведення відповідних процедур.
За статистичними даними органів державної виконавчої служби за 2009 рік, нереалізованими у зв'язку з відсутністю попиту було 3 тис. 59 транспортних засобів, конфіскованих за рішенням судів. Загальна вартість цих транспортних засобів становила 116 101 372 грн., з них - 96 430 463 грн. - мито, податки і збори, які налічуються при ввезенні товарів на митну територію України. За станом на кінець першого кварталу 2010 року нереалізованими залишалися 3 тис. 4 транспортних засоби.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас