Битва за мільйонники: Хто буде фаворитом на місцевих виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за мільйонники: Хто буде фаворитом на місцевих виборах

Казна та Політика
1285
Головна тенденція запланованих на осінь місцевих виборів - партії влади належить конкурувати в основному не з БЮТ, а самій із собою. Фокус придивився до найбільших міст і регіонів країни, в яких виборча кампанія буде особливо цікавою.
"Я знаю Сухого, він порядна людина. І коли йому спустили зверху рознарядку про те, який відсоток Партія регіонів повинна отримати на виборах до Тернопільської облради, він просто не захотів у цьому брати участі, - розповідає Фокусу на умовах анонімності один з українських політиків. Приблизно така ж ситуація складається нині і в інших містах: "Губернаторів поставили перед фактом. Але вони не розуміють, як цей план виконувати".
ПР готується до перемоги на місцевих виборах, плануючи кардинально змінити регіональну географію влади. Однак основними супротивниками в багатьох областях для регіоналів можуть стати зовсім не бютівці. "Партія регіонів - це фактично об'єднання кількох партій, з різними цілями, командами й інтересами", - відзначає політолог Кость Бондаренко. У кожному східному регіоні сформовані свої групи впливу. Тому формально обласні і місцеві ради будуть перебувати під контролем Партії регіонів, але місця в них поділять між собою внутрішньопартійні групи. Для ефективної боротьби за вплив ці групи будуть шукати союзників серед нових сил, що мають непогані шанси на успіх на місцевих виборах, - партій Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока та інших.
Донецьк: тріщина в моноліті
Головні дійові особи: Олександр Лук'янченко (1), Борис Колесников (2), Ігор Богатирьов (3), Микола Левченко (4), Андрій Клюєв (5)
На Донбасі все не так прогнозовано, як може здатися на перший погляд. Зовні політична географія області залишиться такою ж стабільною, як і нинішня парламентська коаліція. За словами джерел Фокуса в Партії регіонів, верхівка області та міста, швидше за все, не зміниться.
"Лук'янченка на Банковій уже вважають вічним мером Донецька", - зазначає джерело в партії. Співрозмовники Фокуса стверджують, що тандем мера Лук'янченка і губернатора Близнюка буде працювати безпосередньо з Януковичем і відповідати за призначення на головні посади всіх керівних кадрів. На середньому рівні може значно підсилитися вплив віце-прем'єра Андрія Клюєва. "Весь передвиборчий процес в області візьмуть під контроль менеджери, близькі до корпорації "Укрпідшипник" Клюєвих. Вони разом з людьми Близнюка і Лук'янченка потім і розділять між собою область, відтіснивши людей Ріната Ахметова, у якого в останній рік складні відносини з Януковичем", - зазначає джерело Фокуса.
Прикметно, що окрему від Ахметова гру може вести на виборах у Донецьку давній партнер мільярдера Борис Колесников. Його зусилля, швидше за все, будуть спрямовані на те, щоб зберегти посаду секретаря Донецької міськради за Миколою Левченком. "Левченка не чіпатимуть - він працював у кампанії Януковича у 2004 році, і йому довіряють у партії. Крім того, Колесников віддаляється від Ахметова", - зазначає регіонал.
Передвиборчою кампанією партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна" на Донбасі займеться син секретаря Радбезу Раїси Богатирьової Ігор. У цьому симбіозі сина однієї з найдавніших соратниць Ахметова і представника нової політичної хвилі можна було б угледіти зародження політичного союзу, проте джерела Фокуса в оточенні Тігіпка стверджують, що ніяких домовленостей з Ахметовим у них немає, а причетність сина Богатирьової до кампанії пояснюється тим, що у неї немає ніякої можливості вбудувати своїх людей в нову вертикаль Януковича.
Дніпропетровськ: війна кланів
Головні дійові особи: Олександр Вілкул (6), Іван Куліченко (7)
Місто, що вважається кузнею кадрів української влади, є найбільш конфліктним мільйонником в країні. Гостроти в усі міські процеси додає те, що на площі в 405 кв. км розмістилася, напевно, найбільше в Україні кількість конфліктуючих між собою груп. Вважається, що самі регіонали представлені в місті, щонайменше, трьома групами. До цього варто додати строкату бізнес-групу "Приват" і групу колишнього прем'єра Лазаренка.
Найсильнішою вважається група близького до Ахметова губернатора Олександра Вілкула. Якщо в Донецьку спостерігається її ослаблення, то в Дніпропетровську відбуваються зворотні процеси. Відразу ж після виборів свою посаду був змушений залишити голова обласної організації ПР Олег Царьов. Олександр Вілкул, за словами джерел Фокуса з Дніпропетровська, продовжив процес витіснення людей Царьова з влади.
Зараз, за даними Фокуса, команда Вілкула домовляється про союз з нинішнім мером Іваном Куліченком. "У ахметовських немає рейтингової фігури на посаду мера, - стверджує співрозмовник Фокуса. - Тому ходять чутки, що Куліченко може вступити в Партію регіонів і увійти у вертикаль. При цьому повториться історія Черновецького - він буде царювати, а не правити, оскільки його обкладуть людьми з команди губернатора ". Швидше за все, проти призначення Куліченка не буде виступати і група "Приват", яка завжди знаходила з ним спільну мову.
Практично виключені шанси на перемогу на виборах у Ігоря Циркіна, якого підтримує керівник групи компаній "Алеф" Вадим Єрмолаєв. Свого часу Циркін покинув лави Партії регіонів і навіть почав загравати з Тимошенко. Зараз блудний син повернувся до ПР, проте є думка, що колишні грішки йому не пробачать.
У Юлії Тимошенко справи в Дніпропетровську, судячи з усього, йдуть не дуже добре. "Представники Тимошенко в рідному для неї регіоні фігурували у низці скандальних історій, пов'язаних з приватизацією та забудовою, тому їх авторитет постраждав. Граючи зі старою командою, Тимошенко навряд чи досягне видатних результатів", - зазначає співрозмовник Фокуса.
Харків: гра на своєму полі
Головні дійові особи: Арсен Аваков (8), Геннадій Кернес (9)
Основна інтрига в харківському регіоні полягає в тому, що місцеві жителі, схоже, розчарувалися у представниках влади. За словами одного з соціологів, який обслуговує політиків, закриті штабні рейтинги та опитування показують парадоксальну тенденцію: найохочіше на виборах мера харків'яни проголосували б за Олександра Ярославського - президента групи DCH, який останнім часом у зв'язку з Євро-2012 вклав чимало коштів у розвиток міської інфраструктури та будівництво стадіону "Металіст".
Проте обережний Ярославський від політики вважає за краще триматися подалі. Тому найбільше шансів стати міським головою у Геннадія Кернеса, який зараз виконує обов'язки мера. Колишній секретар міськради опинився на цій посаді після того, як мера Харкова Михайла Добкіна призначили губернатором області. Кандидатура Кернеса є для регіоналів безальтернативною, оскільки інші їх навряд чи влаштують. Наприклад, серед претендентів на посаду глави міста називають Олександра Фельдмана, який, проте, публічно не показує свою зацікавленість в цій посаді. Фельдман - суперечлива фігура для регіоналів: його можна вважати союзником, але аж ніяк не своїм, адже до того, як приєднатися до парламентської більшості, він був активним бютівцем. Третій імовірний претендент на посаду мера для регіоналів категорично неприйнятний - це колишній губернатор Арсен Аваков. Джерела Фокуса вважають його чи не єдиною сильною пробютівскою фігурою на сході України.
Захід і Крим: опозиція оточує
Головні дійові особи: Андрій Садовий (10), Микола Федорук (11), Микола Романюк (12)
Швидше за все, регіоналам вдасться видавити БЮТ з півдня, сходу і з центру країни, але вплив у Західній Україні політсила Тимошенко збереже. Опитані Фокусом експерти говорять про те, що посаду мера Луцька може зайняти близький до Тимошенко Микола Романюк, мером Чернівців переобраний також не чужий "Батьківщині", але який вміє знаходити спільну мову з регіоналами, Микола Федорук. У Львові непогані шанси залишитися на посаді мера є у Андрія Садового, навіть незважаючи на те, що зараз у нього розгорається конфлікт з Борисом Колесниковим за контроль над інвестиціями під проекти Євро-2012.
А найбільш характерною ілюстрацією внутрішньопартійного конфлікту для регіоналів може стати Крим. За словами співрозмовників Фокуса, зараз на півострові формується дуже сильна опозиція нинішньому главі Радміну Василю Джарти. Надісланим із столиці намісником незадоволена стара кримська номенклатура, серед якої чимало регіоналів. Цілком можливо, що це невдоволення позначиться на підсумках виборів у Криму.
Одеса: карлики проти титанів
Головні дійові особи: Руслан Боделан (13), Едуард Гурвіц (14)
Головним курйозом місцевих виборів у цьому місті стане боротьба за посаду мера між батьком і сином - Олексієм Костусєвим і Олексієм Гончаренком. Однак, за словами співрозмовників Фокуса, достатньої ваги для того, щоб протистояти нинішньому мерові Едуарду Гурвіцу, ні той ні другий не мають.
"У регіоналів назріла справжня кадрова криза в Одесі, - зазначає одне з джерел Фокуса, яке добре орієнтується в місцевих закулісних іграх. - Це видно навіть з того, кого вони поставили на посаду губернатора. Очевидно, що кращої кандидатури не знайшлося. Хоч якусь конкуренцію Гурвіцу міг би скласти Ківалов, але йому це не цікаво ". За словами співрозмовника, в таких умовах регіоналам доведеться робити ризиковані кроки. Швидше за все, Гурвіца будуть виживати з мерії силою: "Почнеться силовий тиск на мера, відкриють кримінальні справи, піднімуть давні історії. У будь-якому випадку домовитися з Гурвіцем не вийде, оскільки надто багато кішок пробігло між ним і регіоналами".
Втім, навіть обструкція Гурвіца (маючи фінансові ресурси і зв'язки, він може успішно відбивати не тільки піар-атаки, але й прокурорські ініціативи) не дає регіоналам ніякої гарантії без власної сильної фігури. На жаль для них самих, єдиним такою людиною може стати екс-мер Руслан Боделан, який уже встиг заявити про свою неучасть у виборах. Навіть якщо регіонали вмовлять Боделана, вони однак ризикують: адже екс-мер цілком може програти вибори.
Київ: відділення голови від влади
Головні дійові особи: Леонід Черновецький (15), Олександр Попов (16), Володимир Рибак (17), Микола Білоблоцький (18)
Окрема ситуація, що не вписується в тенденцію, склалася в Києві. За даними Фокуса, Леонід Черновецький домовився з Партією регіонів про те, що перевиборів мера не буде до 2012 року. Однак, щоб контролювати ситуацію в столиці, в мерію відрядили колишнього міністра ЖКГ Олександра Попова, грунтовно почистивши команду Черновецького. Будучи фактичним керівником київського господарства, Попов буде готувати грунт для розподілу повноважень київського мера і голови київської адміністрації і заодно всіляко заважати БЮТ на майбутніх виборах Київради. За планами регіоналів, на наступній сесії Верховної Ради столиця може втратити особливий статус, а мер Києва втратить повноваження голови адміністрації, яку очолить хтось із регіоналів. Серед обговорюваних кандидатур - давній товариш президента Володимир Рибак і довірена особа прем'єра Микола Білоблоцький.
Наталя Бублій, Сергій Висоцький
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас