"Ъ": "Нафтогаз" захищає свої принципи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" захищає свої принципи

Енергетика
352
В НАК "Нафтогаз України" вчора повідомили, що запропонували "Газпрому" переглянути контракт на постачання газу до України і внести до нього принцип "качай або плати". У НАК вважають, що мають право вимагати зміни домовленостей, а в "Газпромі" з цим рішуче не згодні. Експерти ж відзначають, що зміни можуть бути внесені лише після того, як сторони домовляться про створення спільного підприємства.
Заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун вчора повідомив, що його компанія веде переговори з "Газпромом" про закріплення в газових контрактах відповідальності за невиконання зобов'язань щодо транзиту газу за принципом "качай або плати". "Контракт містить принцип 'бери або плати' для України, а по відношенню до 'Газпрому' ця умова відсутня. Через зниження об'єму транзиту торік ми втратили $600 млн", - уточнив Чупрун.
Проектна потужність ГТС України спочатку складала 142 млрд кубометрів, але в 2009 році транзитом по території України пройшло 75 млрд кубометрів російського газу. Раніше президент Віктор Янукович заявив, що через конфлікти з Росією в останній рік транзит газу знизився приблизно на 25 млрд кубометрів.
За словами джерела в Мінпаливенерго, про необхідність включити в документ принцип "качай або плати" Україна оголосила на переговорах в квітні. "Ми робимо ставку на те, що за угодою про будівництво газопроводу Богородчани-Ужгород від 2003 року у нас був передбачений для цієї ділянки принцип 'качай або плати'. Якщо 'Газпром' одного разу пішов на таку домовленість, немає підстав відмовляти нам зараз", - відзначив співрозмовник.
Він також додав, що для України дуже важливо добитися прокачування фіксованих об'ємів газу до 2013 року, коли буде запущений на повну потужність газопровід Nord Stream (максимальний об'єм прокачування 55 млрд кубометрів), оскільки його робота теоретично загрожує зниженням об'єму транзиту до 50 млрд кубометрів.
Проте в "Газпромі" йти на поступки не мають наміру. "У нас є угода, яка цілком влаштовує компанію. Переговори вести можна, але ми хочемо розуміти в чому, грубо кажучи, буде наш виграш", - сказало високопоставлене джерело в компанії. За його словами, питання завантаження української газотранспортної системи може бути вирішене принципово, якщо станеться об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу", але поки українська сторона намагається піти від чітких домовленостей.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що підписання угоди, про яку говорить НАК, неможливе. "У найближчі п'ять років 'Газпром' витратить на будівництво обхідних газопроводів понад $5 млрд. Ця стратегія компанії направлена на диверсифікацію транзиту газу, - погоджується начальник аналітичного відділу ІК 'Брокеркредитсервіс' Максим Шєїн.- Ні про які гарантії за об'ємом прокачування мови йти не може". Заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що "Газпром" теоретично може погодитися гарантувати прокачування 50-75 млрд кубометрів газу, але "Україну такий об'єм навряд чи влаштує, і переговори зайдуть в безвихідь".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас