Британія прощається із старими 20-фунтовими купюрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія прощається із старими 20-фунтовими купюрами

Валюта
1379
У Великобританії вилучають з обігу старі 20-фунтові банкноти з портретом відомого британського композитора сера Едварда Елгара. З 2007 року в обігу було паралельно дві 20-фунтові банкноти: рожево-бузкова з портретом Елгара і нова синьо-ліловий із зображенням шотландського економіста Адама Сміта, з додатковим захистом.
Багато британських торговельних установ припинили приймати старі "двадцятки" ще до офіційної дати закінчення їх вільного обігу.
За даними Банку Англії (центрального банку Сполученого Королівства), за станом на весну 2010 року з 1,5 мільярдів 20-фунтовых купюр приблизно 10% припадає на грошові знаки старого зразка. Ще протягом декількох місяців їх прийматимуть банки та інші кредитно-фінансові установи для поповнення вкладів клієнтів, після чого обміняти старі банкноты на нові можна буде лише безпосередньо в Банку Англії в лондонському Сіті.
"Банкноти з портретом Елгара були введені в обіг в 1999 році, а три роки тому ми представили банкноту з портретом Адама Сміта. Ми оголошували, що деякий час вони циркулюватимуть в тандемі, поки купюри з Елгаром поступово виводитимуться із обігу. Тепер настав час остаточно вилучити банкноти з Елгаром і залишити в обігу лише купюри з Адамом Смітом", - пояснив головний касир Банку Англії Ендрю Бейлі.
Нова синьо-фіолетова купюра в 20 фунтів стерлінгів є першим зразком британських грошових знаків нового покоління - так званої серії F. Банкнота не лише має новий дизайн, але і посилений захист від підробок. Незмінними залишилися розміри купюри і портрет королеви Єлизавети II на ній. Надалі планується розширити серію F і "відновити" інші купюри.
Крім композитора Елгара, на англійських "двадцятках" раніше розміщувалися зображення драматурга Уільяма Шекспіра і фізика Майкла Фарадея.
Адам Сміт - це перший шотландець, змальований на купюрах Банку Англії. Річ у тому, що три шотландські банки можуть випускати власні грошові знаки, які використовуються на території Шотландії, але приймаються до оплати за курсом "один до одного" і в інших частинах Сполученого Королівства.
На шотландських банкнотах прийнято зображувати портрети знаменитих вихідців із Шотландії
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас