Україну визнали єдиною вільною країною в СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну визнали єдиною вільною країною в СНД

4597
Зі всіх пострадянських країн лише Україна і Грузія, а також балтійські країни, не увійшли до числа авторитарних або напівавторитарних, свідчить останній звіт американської неурядової організації Freedom House "Держави в перехідному стані", в якому аналізується стан демократії в 29 посткомуністичних державах.
За оцінками Freedom House, майже 80% громадян колишнього Радянського Союзу - більше 220 мільйонів осіб - страждають від проявів авторитаризму.
Однак, як зазначив в інтерв'ю радіо "Свобода" керівник групи дослідників Freedom House Крістофер Волкер, позиції України, де при новій владі з'явилися скарги на порушення свободи слова і зборів, можуть погіршитись.
"Думаю, що світ повинен уважно за цим стежити, враховуючи деякі сигнали, які ми бачили в цьому календарному році", - зазначає він.
За підсумками 2009 року традиційна проблема України, як вважають експерти Freedom House, - це корупція, яка поєднується із браком прозорості влади і високим рівнем впливу на державну політику з боку олігархічних груп.
Позитивным чинником в боротьбі з корупцією оглядачі назвали введення зовнішнього незалежного оцінювання для абітурієнтів, хоча нова влада і зменшила значення цього тестування.
За оцінками експертів, в 2009 році українські мас-медіа на загальнодержавному рівні були переважно вільними, але окремі проблеми виникали в регіонах. Створенню громадського мовлення завадила відсутність політичної волі.
Freedom House також зазначає, що в Україні активно діють громадські організації: у 2009 році їх було зареєстровано удвічі більше, ніж у 2004-у. Проте розвитку третього сектора перешкоджає незавершене законодавство і залежність від іноземного фінансування.
В цілому за підсумками 2009 року стан демократії в Україні в порівнянні з 2008 роком не змінився в жодній із категорій - від виборчого процесу і держуправління до стану ЗМІ і судової влади, вважають спостерігачі. На системну реформу судової системи оглядачі в Україні доки не розраховують.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас