Чумацький Шлях виявився повним "осколків" древніх галактик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чумацький Шлях виявився повним "осколків" древніх галактик

547
Багато древніх зірок на околицях Чумацького Шляху є "останками" інших галактик, що стикалися одна з одною близько 5 мільярдів років тому, вважають британські астрономи.
За сучасними уявленнями, Чумацький Шлях утворився при зіткненні і злитті невеликих галактик. Свідченнями цього, на думку астрономів, є "первісні" зірки з дуже низькою металево, виникле на найранішому етапі існування Всесвіту.
Такі зірки учені знаходять в галактичному гало, "околиці" Чумацького Шляху, що тягнеться за межі його видимої частини. У лютому 2010 року астрономи Європейської південної обсерваторії (Чилі) виявили такі ж зірки в карликових галактиках в сузір'ях Печі, Скульптора, Секстанта і Кіля.
Ендрю Купер з університету Дарема і його колеги отримали комп'ютерну модель процесу формування галактик у Всесвіті за останні 13 мільярдів років. "Стартувавши" незабаром після Великого вибуху, вчені змоделювали еволюцію темної матерії і зірок, керуючись законами фізики.
"Насправді, ми стали галактичними археологами, "полюючи" на місця, де можуть бути розсіяні древні зірки. Наші результати показують, як різні "реліквії" в сьогоднішній Галактиці, наприклад, ці зірки, пов'язані з подіями у далекому минулому", - сказав Купер.
Моделювання показало, що зірки в галактичному гало Чумацького Шляху "випали" туди з карликових галактик під дією сил, що виникають при їх зіткненні. Як відзначають учені, ці результати повністю узгоджуються з теорією утворення Чумацького Шляху і появи в ньому древніх зірок-"прибульців" з інших галактик.
"Як дані про древні гірські породи, що відкривають нам історію Землі, галактичне гало зберігає інформацію про захоплюючий "первісний" період життя Чумацького Шляху, який завершився задовго до народження Сонця", - сказав Купер.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас