Європа намагається підвищити довіру ринків до банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа намагається підвищити довіру ринків до банківської системи

Казна та Політика
269
Країни Євросоюзу прагнуть повернути довіру ринків до банківської системи Європи за рахунок проведення додаткових стрес-тестів і виділення коштів.
Тиск ринків на європейські банки поступово посилюється, стурбованість їхньою стабільністю зростає. Банківські акції в Європі дешевшають з квітня через побоювання, що банки втратять значні суми на вкладення в європейські держоблігації, а заходи зі скорочення держвитрат призведуть до сповільнення економічного зростання і погіршать становище позичальників у приватному секторі, пише The Wall Street Journal.
Центральний банк Іспанії у вівторок оголосив про створення спеціального фонду за рахунок бюджетних коштів для підтримки "історично значимої консолідації ощадних банків" країни. Банк Іспанії виділив 11 млрд євро для фінансування процесів реструктуризацій в банках, що зливаються, і зміцнення їхніх фінансових позицій.
За даними Банку Іспанії, 39 із 45 ощадних банків (cajas) країни на даний момент беруть участь в злитті. Найбільша операція об'єднає відразу сім фінансових установ, в результаті буде створений третій за величиною банк Іспанії за розміром фінансових активів після Banco Santander і BBVA.
Раніше на цьому тижні європейські лідери погодилися збільшити число банків, які пройдуть обов'язкові стрес-тести, і опублікувати результати цих перевірок, щоб переконати ринки у відносній стійкості банківської системи. Спочатку стрес-тести мали охопити 22-25 найбільших банків Європи, проте тепер йдеться вже про 70-120 банків.
Розкриття інформації про фінансовий стан банків дозволить переконати ринки в тому, що проблеми деяких регіональних ощадних банків не є характерними для всього банківського сектора, вважає Банк Іспанії.
За повідомленнями інформованих джерел, три найбільші банки Німеччини (Deutsche Bank, Commerzbank і BAYERNLB) вже успішно пройшли стрес-тести.
"Це прекрасні новини, хоча я ніскільки не здивований тим, що ці банки пройшли перевірку, - відзначив аналітик Equinet AG Філіпп Хесслер. - Ідея публікації результатів стрес-тестів хороша тим, що вона допоможе заспокоїти ринки".
Умови проведення стрес-тестів не зовсім ясні, проте, як передає агентство Bloomberg, відомо, що влада ФРН перевіряла у тому числі, чи залишиться достатність капіталу першого рівня (Tier 1) вище 6% в разі скорочення ВВП країни на 5,2% в 2009 році і на 2,7% в 2010 році. Регулятори використовували квітневі дані банків, представлені у Федеральне управління контролю за фінансовими послугами (BaFin) і Комітет європейських органів банківського нагляду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас