У маленьких вузів заберуть держзамовлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У маленьких вузів заберуть держзамовлення

529
З наступної вступної кампанії у вузах очікується ще одне нововведення - розміщення держзамовлення в профільних вузах, від якого залежить кількість бюджетних місць, пише видання "Сегодня".
Це означає, що, наприклад, держзамовлення на юристів отримуватимуть університети з юридичною спрямованістю, а не, скажімо, аграрні вузи, де теж є юридичні, а також економічні факультети.
Крім того, міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що держзамовлення розміщуватиметься з врахуванням побажань працедавців. Раніше невеликі регіональні вузи отримували непрофільні держзамовлення.
"Для багатьох студентів з периферії це була реальна можливість вивчитися, наприклад, на юриста, оскільки у них мало шансів на вступ до столичного вузу. З іншого боку, якість освіти там частенько невисока", - говорить координатор ініціативи "Студентський захист" Андрій Чорних.
До речі, багато маленьких вузів виживають за рахунок непрофільних факультетів, на які набирають контрактників.
"Справа в тому, що контрактники завжди більш охоче йдуть туди де є 1-2 бюджетних місця. Наприклад, хто-небудь не добрав балів на бюджет і вирішує залишитися у вузі, але вже на платній основі, - говорить ректор Тернопільського національного педуніверситету Володимир Кравець. - Скорочувати непрофільні спеціальності потрібно акуратно. Наприклад, у нас є сильні викладачі-філологи, вони можуть готувати хороших журналістів, хоча це і не профільний напрям".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас