Банки будуть ліквідовувати інакше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки будуть ліквідовувати інакше

Казна та Політика
873
Зміни до положення про вжиття Національним банком заходів впливу за порушення банківського законодавства (постанова №160) торкнулися процедури ліквідації банків і підстав для відкликання банківської ліцензії.
Відповідний нормативний акт набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації, а саме 26 червня. У доповненнях до положення сказано, що зміни необхідні для підвищення ефективності ліквідаційної процедури. "Нацбанк відкликає банківську ліцензію у відповідності с п. 3 ст. 20 закону про банки в разі недотримання банком нормативу адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності, встановленого НБУ, і зниження його значення до рівня нижче 3%", - йдеться в документі.
В згаданому пункті закону "Про банки і банківську діяльність" сказано, що НБУ може відкликати банківську ліцензію в тому випадку, якщо банк стає неплатоспроможним, а також при значній втраті активів. Чинні правила трактують неплатоспроможність банку як зменшення показника адекватності регулятивного капіталу до однієї третьої від нормативного значення. Норматив адекватності регулятивного капіталу встановлений на рівні не менше 10%. Тобто тепер ліцензію відкликатимуть, якщо норматив знизився до 3% замість колишніх 3,33%.
Зараз НБУ вирішив вилучити з положення визначення значної втрати активів. Чинна редакція дає Нацбанку підстави для відкликання банківської ліцензії в разі, якщо негативно класифіковані активи банку складають 60% і більше від його регулятивного капіталу або при отриманні фінустановою за рік збитків на рівні понад 50% від статутного капіталу.
Фінансова криза призвела до збитків українських банків на рівні 31,5 млрд. грн. При цьому річні збитки понад 50% від статутного капіталу отримали відразу декілька банків з групи найбільших, і це не призвело до відкликання у них банківської ліцензії. Тому норму не даремно вирішили скасувати, адже вона все одно практично не працювала.
Банкіри вважають, що зміна підстав для відкликання банківської ліцензії дозволить Нацбанку більш зважено приймати відповідні рішення. "Нацбанк проаналізував діяльність банківської системи за підсумками двох років кризи і вносить необхідні корективи", - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Деякі експерти, навпаки, вважають, що нововведення пов'язані з бажанням Нацбанку прикрасити реальний стан справ у банківській системі. "Ймовірно, фактичні показники системи такі, що публічно їх озвучувати не можна. Стельмах намагається зберегти хорошу міну при поганій грі: він хоче відтягнути визнання банкрутства банківської системи до свого відходу", - вважає екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко.
Зміни торкнулися і вимог Нацбанку до ліквідаторів банків. Тепер на цю посаду можуть бути призначені особи, які раніше працювали тимчасовими адміністраторами в цих же фінустановах. Крім того, якщо чинне положення забороняє призначати ліквідаторами осіб, які у минулому керували цими банками, то нова редакція забороняє призначення лише тих осіб, які керували банками у момент прийняття рішення про їх ліквідацію.
Владислав Кравець вважає, що розширення переліку осіб, які мають право обіймати посаду ліквідатора, виправдано. "Більше того, я за те, щоб дозволити призначати на цю посаду і тих, хто керував банком на час прийняття рішення про ліквідацію. Ці люди володіють нюансами взаємин з клієнтами і контрагентами банку", - відзначив банкір.
У свою чергу, Яременко стверджує, що діючі підходи до ліквідації проблемних банків показали свою неефективність, а тактика латання дір, яку застосовує Нацбанк, не змінить ситуацію на краще. "Скільки вже було випадків банкрутства банків, проте жодного разу не вдалося повністю відшкодувати збитки і покарати винних. Це означає, що існуючу модель нагляду, процедури оздоровлення і ліквідації потрібно повністю змінити", - сказав співрозмовник.
На початок червня в стані ліквідації перебували 18 банків і у восьми працювала тимчасова адміністрація Нацбанку. Учасники ринку прогнозують, що до кінця 2010 р. процедура ліквідації може бути розпочата в чотирьох-п'яти українських банках.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас