Меркель і Шойбле відстоюють програму жорсткої економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель і Шойбле відстоюють програму жорсткої економії

Казна та Політика
288
Уряд Німеччини, незважаючи на критику з боку США і збільшення припливу податкових надходжень, рішуче виступив на захист запланованої Берліном програми жорсткої економії. Канцлер ФРН Ангела Меркель і міністр фінансів країни Вольфганг Шойбле назвали курс на консолідацію фінансів необхідним і навіть корисним для відновлення кон'юнктури, повідомляє в четвер, 24 червня, агентство Reuters.
За словами Меркель, не можна забувати, що Німеччина лише в нинішньому році звалила на себе рекордну заборгованість, щоб стимулювати світову кон'юнктуру і споживчий попит у ФРН. Проте канцлер підкреслила, що навіть в поточному році Німеччина робить значно більше, ніж зазвичай, аби оживити зростання світової економіки. "Цього року ми виділяємо 2,1 відсотка ВВП на заходи з пожвавлення кон'юнктури", - пояснила вона в інтерв'ю телекомпанії ARD.
Відповідаючи на запитання, чи погодився з її аргументами президент США Барак Обама, Ангела Меркель сказала, що глава Білого дому, принаймні, почув ці аргументи. Раніше Обама в телефонній розмові закликав Меркель активніше стимулювати зростання світової економіки. Адміністрація США вважає, що поки що рано згортати державні програми з пожвавлення кон'юнктури, що були прийняті з метою боротьби зі світовою економічною кризою.
Міністр фінансів ФРН Шойбле також виступив на захист прийнятої урядом в Берліні програми економії, назвавши необґрунтованими звинувачення в тому, що Німеччина нібито гальмує розвиток світової економіки. "Я не можу погодитися з цими аргументами хоч би тому, що Німеччина ще в кінці 2008 року прийняла широкі заходи для стабілізації кон'юнктури", написав Шойбле в статті для газети Handelsblatt.
Він підкреслив, що Німеччина сприяє розвитку економіки в Європі і у всьому світі, але не шляхом "нагромадження все нових боргів, а завдяки виконанню своєї стабілізуючої ролі". "Стимулювання попиту шляхом фінансованих державою кредитів не повинне набувати хронічного характеру наркотичної залежності", - підсумував міністр фінансів ФРН.
Тим часом консалтингова фірма Ernst & Young знизила свій економічний прогноз, незважаючи на те, що багато інших компаній в останні дні свої прогнози, навпаки, помітно підвищили, повідомляє агентство DAPD. На думку Ernst & Young, прийняті урядами різних країн програми економії гальмують економічний розвиток, і хоча небезпека дефолтів вже не настільки висока, криза в зоні євро ще далеко не подолана.
У висновку, представленому в четвер у Франкфурті-на-Майні, Ernst & Young понизила прогноз економічного зростання на поточний рік для 16 країн зони євро з одного до 0,8 відсотка, а на 2011 - з 1,6 до 1,3 відсотка.
Що стосується Німеччини, то на поточний рік експерти Ernst & Young залишили прогноз колишнім - на рівні 1,5 відсотка, а на майбутній рік передбачають зростання в обсязі 1,7 відсотка.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас