Банки країн PIGS отримують дві третини кредитування ЄЦБ в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки країн PIGS отримують дві третини кредитування ЄЦБ в єврозоні

Казна та Політика
276
Дві третини кредитування Європейського центрального банку (ЄЦБ) доводиться на банки Португалії, Ірландії, Греції і Іспанії (неофіційно відомі як PIGS). Так, з 332 млрд євро (приблизно 4% ВВП регіону), направлених в банківську систему Євросоюзу з 2008 р., 225 млрд євро отримали банківські сектори вказаних чотирьох країн. Про це, як повідомляє РБК з посиланням на американський телеканал CNBC, мовиться в дослідженні аналітичної служби RBSmarketplace.
Аналітики служби відзначають, що об'єм запозичень у ЄЦБ у всіх чотирьох країнах знаходиться на рекорд високому рівні в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу, такими як, наприклад Франція, Німеччина, Італія і Австрія, які у меншій мірі покладалися на ліквідність європейського ЦБ. Зокрема в організації підрахували, що ЄЦБ позичив грецьким банкам суму, яка в 15 перевищує частку національного банківського сектора і в 9 разів - частку ВВП Греції в загальноєвропейській економіці.
У документі RSB також наголошується, що "зростання залежності від операцій РЕПО ЄЦБ в травні 2010 р. було найбільш значним в Португалії, яка подвоїла об'єм запозичень до 36,8 млрд євро. Проте ірландські банки займали у ЄЦБ на 40 млрд євро менше, ніж роком раніше, коли розмір боргу перед кредитною організацією був максимальним".
Аналітики організації вважають, що Європейський Центральний банк ще не скоро зможе відмовитися від такої щедрої політики, а тому йому доведеться почати інтервенції не тільки на вторинному ринку держпаперів, але також на ринку корпоративних облігацій. "Збільшена напруженість в банківському секторі на периферії єврозони спричинить за собою розширення інвестиційної програми ЄЦБ, який почне також купувати облігації компаній приватного сектора", - підсумували в RBS.
Після Греції самими проблемними країнами в єврозоні вважаються Португалія і Іспанія. В цілому по Євросоюзу найбільші проблеми з рівнями державної заборгованості і бюджетним дефіцитом випробовують, крім Греції, ті ж самі Португалія і Іспанія, а також Італія, Ірландія і Великобританія. При цьому Португалія, Іспанія, Італія, Ірландія і Греція входять до неофіційної групи з немилозвучною назвою PIGS (або PIIGS) - по перших латинських буквах назв країн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас