ФРС змінила тон на більш обережний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС змінила тон на більш обережний

Казна та Політика
1048
Федеральна резервна система (ФРС) знизила трохи оцінку економіки США, вказавши на зростання ризиків, пов'язаних із борговою кризою в Європі.
Згідно із заявою ЦБ, пожвавлення "триває". За підсумками попереднього засідання Комітету з відкритих ринків констатувалося, що воно "посилюється".
Керівники ФРС також заявили, що умови на фінансових ринках через події в Європі тепер менше сприяють економічному пожвавленню.
У той же час базовий прогноз ЦБ залишився тим самим: економічне пожвавлення в США поки, "ймовірно, буде помірним".
ФРС не сильно налякала ринки
За підсумками торгів у четвер акції в США знизилися, й індекс Standard & Poor's 500 виявився за підсумками дня в мінусі на 0,3%.
Оскільки перспектива підвищення вартості кредитів ФРС стала більш віддаленою, прибутковість 2-річних держоблігацій США впала до 0,66%, мінімуму з 2 грудня, а курс євро відносно долара на 0,4%.
"ФРС знизила оцінку того, де ми знаходимося з точки зору економічного зростання", - сказав агентству Bloomberg голова трейдерського підрозділу First American Funds Девід Халупник.
"Вона (заява) трохи обережніша і трохи песимістичніша", - сказав The New York Times колишній економіст ФРС Пол Белл, відзначивши, що ЦБ прагнув показати об'єктивну ситуацію, пов'язану із продовженням зростання і зі збільшеними ризиками.
Водночас головний економіст MF Global Джим Салліван вказує, що зниження оцінки не є різким: "Вони точно не говорять про другу хвилю (кризи). Базовий сценарій для ФРС - як і раніше продовження пожвавлення".
Старший економіст UBS Дрю Метус сказав Financial Times, що ФРС відреагувала у своїх коментарях на зростання невизначеності у світовій економіці.
В цілому експерти говорять, що зниження оцінки з боку ФРС все-таки не настільки значне і мало змінює їх прогнози відносно подальшого розвитку ситуації.
"Не схоже, що впевненість ФРС відносно економіки значно похитнулась", - вважають економісти RDQ Economics.
ФРС не дала ніяких натяків, що вона буде робити, якщо економіка знову почне послаблюватись. Теоретично ЦБ може відновити купівлю іпотечних паперів, однак економісти вважають це вкрай малоймовірним.
Підвищення ставок поки не актуальне
ФРС знову повторила в четвер, що буде утримувати ставку на "виключно низькому рівні" протягом "тривалого часу".
Більш того, коментарі ФРС підтвердили настрої учасників ринку, що термін підвищення процентних ставок американського ЦБ, швидше, віддаляється. По-перше, економіка все ще не стала на ноги, а події в Європі ще більше посилюють зараз невизначеність. По-друге, як зазначається в заяві, існує тенденція до зниження інфляції.
На думку FOMC, інфляція буде залишатися слабкою протягом деякого часу, при цьому довгострокові інфляційні очікування залишаються стабільними.
Економісти, пише The Wall Street Journal, в середньому очікують зараз збереження базової ставки ФРС на нинішньому рівні 0-0,25% до березня 2011 року.
При цьому за останні 3 тижні 15 з 44 експертів відсунули прогнози на більш тривалий термін. Ще у квітні консенсус вказував на збільшення вартості кредитів ЦБ до кінця 2010 року.
Ставки ФРС перебувають на нинішньому рівні з грудня 2008 року з метою забезпечити стійке зростання економіки США і зниження безробіття. Заява ФРС свідчить про те, що ЦБ зараз ще менш налаштований змінювати відсоткові ставки.
Високе безробіття і низька інфляція будуть утримувати ФРС від дій стосовно ставок, вважають економісти JPMorgan.
У четвер голова Федерального резервного банку Канзасу Томас Хоеніг знову не підтримав рішення ФРС зберегти відсоткові ставки на нинішньому мінімальному рівні ще на тривалий період. Він побоюється, що це може призвести до утворення бульбашок на ринку, проте його погляди, схоже, не знаходять підтримки в інших керівників американського ЦБ.
Економічна ситуація неоднозначна
З часу попереднього засідання ФРС акції в США впали приблизно на 8%, в той же час статдані однозначно не вказують на уповільнення економічного зростання.
Промвиробництво у США збільшується, довіра серед споживачів у червні збільшилась до максимального за 2 роки рівня. З іншого боку, неважлива ситуація на ринку житлового будівництва (кількість новобудов зараз мінімальна з початку року), знизився обіг роздрібної торгівлі, дуже повільно зростає кількість нових робочих місць.
Криза в Європі вплинула на настрої серед учасників фінансових ринках, оскільки висока невизначеність відносно розвитку економіки в Європі, і багато хто побоюється, що в підсумку все це може негативно вплинути на зростання в США.
"Інформація, отримана після засідання FOMC у квітні, підтверджує, що економічне відновлення триває і ринок праці поступово покращується. Витрати домовласників збільшуються, хоча вони як і раніше стримуються високим безробіттям, помірним зростанням доходів, низьким добробутом населення і жорсткими умовами кредитування" , - говориться в повідомленні ФРС.
"Витрати бізнесу на обладнання та програмне забезпечення істотно зросли. Тим не менш, інвестиції в нежитлові будівлі та споруди продовжують бути слабкими, а роботодавці продовжують з небажанням збільшувати робочі місця, - наголошується в документі. - Число новобудов залишається на низькому рівні" .
"Умови на фінансових ринках менше сприяють економічному зростанню. Банківське кредитування продовжувало скорочуватися в останні місяці. Однак комітет очікує поступового повернення до високих рівнів споживання в контексті цінової стабільності, хоча темпи економічного відновлення, імовірно, тимчасово будуть помірними", - наголошується в повідомленні ФРС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас