Акцизи спровокують стрибок цін вже у липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акцизи спровокують стрибок цін вже у липні

Казна та Політика
1555
Підвищення акцизів на сигарети, бензин, алкоголь і пиво, яке набуло чинності 16 червня, таки спровокує зростання роздрібних цін на ці товари. Правда, учасники ринку запевняють, що зроблять все, аби підвищення було безболісним, оскільки бояться зниження продажів.
Бензин. Паливо подорожчає не через зростання акцизів, а унаслідок підвищення світових цін на нафту (лише за останній тиждень - на 5%), говорять експерти. Причому дорожчати бензин буде все літо у декілька етапів. "Ще навесні, коли нафтотрейдери зрозуміли, що акциз може зрости, вони заклали ці витрати у собівартість. Тому тепер виробники зможуть плавно підвищувати ціни на бензин до кінця літа: приблизно кожні 2 тижні на 5 коп. вже з середини липня. А у вересні, якщо зростання світових цін не припиниться, можна чекати підсумку цього поступового зростання до 8,15-8,30 грн. за літр А-95", - прогнозує заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Деякі нафтотрейдери, до речі, взагалі обіцяють, що ціни піднімати не будуть.
Вино, пиво. Тут на підвищення цін окрім акцизів впливає і зростання тарифів на водокористування, які підскочать в 7 разів. "Слід чекати зростання цін близько 50 коп. на літр пива в липні", - упевнений виконуючий директор ЗАТ "Укрпиво" Ігор Товкач. Дорожчатимуть вермути і шампанське. На думку віце-президента УТПК (представляє інтереси винарів і курців) В'ячеслава Сокерчака, кріплені вина вже цього літа можуть подорожчати на 1 грн. за пляшку, шампанське - на 15-20 коп.
Горілка. Що буде з ціною на горілку, поки незрозуміло. "Укрспирт" розіслав підприємствам спиртної промисловості листи з вимогою підвищити ціну на спирт з 78 грн. до 85 грн. за 10 л. Якщо це станеться, вони будуть вимушені підняти ціни", - сказав нам директор асоціації "Укрводка" Іван Жолнер, додавши, що якщо горілка і подорожчає, то лише до кінця літа. У концерні "Укрспирт" нам неофіційно пояснили, що підвищення акцизів на вартості пляшки горілки вплине неістотно - десь на 15 коп.
Сигарети. Сигарети подорожчають вже в перших числах липня. За словами Сокерчака, сигарети подорожчають приблизно на 1-1,2 грн. за пачку: "Запаси курці роблять на 8-10 днів, тому нові ціни можна буде побачити в роздрібі вже 3-5 липня".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас