Експерти вважають заниженою ціну продажу 76% "Луганськтепловозу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають заниженою ціну продажу 76% "Луганськтепловозу"

Фондовий ринок
142
Експерти Центру досліджень корпоративних взаємин вважають заниженою ціну продажу 76% акцій холдингової компанії "Луганськтепловоз" на приватизаційному конкурсі, який відбувся 15 червня.
Про це йдеться в повідомленні центру.
За словами його віце-президента В'ячеслава Бутка, ціну продажу 76,001% акцій "Луганськтепловозу" (410 млн. гривень) складно вважати адекватною ринковій ситуації.
"Не варто абсолютизувати метод розрахунку вартості підприємства на підставі біржових котирувань його акцій, проте даний варіант є одним із загальноприйнятих. Виходячи з котирувань акцій луганського підприємства на "Українській біржі" 14 червня, в день, що передував його приватизації, є підстави стверджувати, що "Луганськтепловоз" був проданий на 49% дешевше від ринкової капіталізації підприємства", - відзначив експерт.
При цьому він відзначає, що через тиждень після продажу вартість акцій Луганськтепловозу на "Українській біржі" впала на 8,3%.
"Фондовий ринок негативно оцінює підсумки приватизації "Луганськтепловозу", - відзначив Бутко.
Експерт особливо стурбований тим, що продаж об'єктів держвласності на конкурсах з цін, практично ідентичних стартовим, може стати тенденцією, що дуже насторожує зважаючи на приватизацію низки стратегічних об'єктів, що планується, таких як "Укртелеком".
Він нагадав, що згідно статті 11 Державної програми приватизації одним з основних принципів приватизації є досягнення максимального економічного ефекту від продажу держоб'єктів.
У свою чергу директор інвестиційного департаменту Центру досліджень корпоративних взаємин Олексій Бобриков відзначає, що при проведенні в 2009 році конкурсу з продажу Одеського припортового заводу, в якому ФДМ угледів ознаки змови учасників, було зроблено 19 аукціонних кроків, а ціна продажу перевищила стартову більш ніж на 25%.
"При цьому нинішнє керівництво ФДМ не вбачає елементів змови навіть при повній відсутності аукціонних кроків учасниками конкурсу з "Луганськтепловозу" і перевищення кінцевої ціни над стартовою всього лише на 2,5%", - відзначив експерт.
Він вважає, що таке трактування Фондом проведення приватизаційних конкурсів доволі специфічне.
Бобриков також звернув увагу на заяву першого віце-прем'єр-міністра Андрій Клюєва, за повідомленнями низки ЗМІ, на форумі в Санкт-Петербургу (Росія) що відзначив, що уряд розглядає питання про наявність змови між учасниками конкурсу з приватизації "Луганськтепловозу".
Як повідомляло агентство, 15 червня ФДМ визнав переможцем конкурсу, під час якого претенденти не зробили жодного аукціонного кроку, з продажу 76% акцій "Луганськтепловозу" компанію "Брянський машзавод", яка запропонувала за даний актив 410 млн. гривень при стартовій ціні 400 млн. гривень.
До участі в конкурсі ФДМ допустив, окрім переможця, лише Науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе (Суми, входить до групи "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина).
Компанія Mantara Holding (Кіпр, близька до групи Приватбанку) не була допущена до торгів, оскільки, за даними ФДМ, не надала комісії інформацію про джерела фінансування покупки держмайна, а також тому, що її фінансову звітність не завірив український аудитор.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас