Великобританія скорочує дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія скорочує дефіцит

Казна та Політика
351
Канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн представив депутатам парламенту нову редакцію бюджету країни, яка передбачає скорочення бюджетного дефіциту (який складає близько 11% ВВП країни) на 40 млрд. фунтів стерлінгів.
План казначейства Великобританії передбачає урізування державних витрат на 32 млрд. фунтів стерлінгів при одночасному підвищенні податкових зборів на 8 млрд. фунтів. Таким чином, уряд Великобританії розраховує усунути структурний дефіцит державного бюджету до 2015 р.
Якби новий британський уряд відмовився від внесення змін до бюджету країни, то його дефіцит в 2010-2011 фінансовому році, що почався в квітні, склав би близько 155 млрд. фунтів. Це відповідає 10,5% ВВП Великобританії. Тим самим Лондон більш ніж в три рази перевищив би встановлену Пактом фінансової стабільності ЄС межу в 3%.
Уряд стверджує, що величезний державний борг, який в 2010 р. досягне 155 млрд. фунтів - спадщина лейбористів. Консерватори наполягають на його негайному скороченні, загрожуючи інакше негативними наслідками для економіки в довгостроковій перспективі, у тому числі - втратою довіри інвесторів до британських ринків.
Для збільшення надходжень до бюджету країни новий уряд збирається збільшити ставки податків на додану вартість (ПДВ) і на приріст капіталу і ввести податок на банківську діяльність. Казначейство має намір з 4 січня 2011 р. підвищити податок на додану вартість з нинішніх 17,5% до 20%, що стане одним з найважливіших нововведень коаліційного уряду. Британська влада розраховує, що підвищення ставки ПДВ дозволить залучити до бюджету країни додаткові 13 млрд. фунтів стерлінгів.
Британський податок на приріст капіталу, який стягується як з приватних осіб, так і з підприємств, для вкладників з дрібним і середнім доходом буде залишений без зміни на рівні 18% від чистого приросту капіталу. Проте ставка податку на приріст капіталу для вкладників з великим доходом буде збільшена до 28%. За рахунок цього податку планується залучити до бюджету ще 1 млрд. фунтів стерлінгів. Молодший учасник урядової коаліції - Ліберально-демократична партія - чекала суттєвішого підвищення ставки податку на приріст капіталу, яке дозволило б залучити до бюджету додатково від 4-5 млрд. фунтів стерлінгів.
Банкам Великобританії доведеться платити новий податок у розмірі 0,07% від суми банківських активів. "З січня 2011 р. ми введемо податок на банки. Оподатковуватимуться всі статті балансових відомостей британських банків і будівельних товариств, а також британських підрозділів іноземних банків. Об'єктом податкового вилучення стане капітал першого порядку і застраховані депозити фізичних осіб. Крім того, для довгострокових боргових зобов'язань передбачено понижену ставку податку", - заявив Джордж Осборн і пообіцяв, що "маленькі банки, обсяг боргових зобов'язань яких не перевищує певного рівня, будуть звільнені від сплати податку". За рахунок цього податку уряд планує залучати до бюджету країни додаткові 2 млрд. фунтів стерлінгів щороку.
При цьому консерватори вирішили поступово знижувати податкове навантаження на британський бізнес. Так, з 2011 р. податок з корпорацій щороку зменшуватиметься на 1% впродовж подальших трьох років - до 24%.
Новий проект бюджету передбачає податкові пільги для британців з низькими доходами. Так, під час обговорення бюджету в парламенті він запропонував збільшити розмір доходу, оподатковуваного податком до 7475 фунтів стерлінгів, що більше від нинішнього рівня на 1000 фунтів. Таким чином, 880 тис. британців з низькими доходами будуть звільнені від сплати податків, тоді як заможніші, навпаки, будуть платити більше.
Скорочуючи державні витрати, британське казначейство вирішило заморозити доходи державних службовців на два роки. З квітня 2011 р. будуть скасовані допомоги на медичне обслуговування для вагітних жінок, а допомоги на дитину будуть заморожені на три роки. Всього за рахунок урізування витрат у сфері охорони здоров'я до 2014-2015 рр. в Британії буде заощаджено близько 11 млрд. фунтів стерлінгів. При цьому казначейство захистило від скорочень будівлі шкіл і лікарень.
Ліберально-демократична партія, молодший партнер в правлячій коаліції, яка перед виборами виступала проти різкого зменшення дефіциту держбюджету, перебуваючи при владі змінила свою позицію. Лідер ліберал-демократів віце-прем'єр Нік Клегг заявив, що величезний бюджетний дефіцит загрожує підірвати економіку країни і необхідно терміново вживати заходів.
Кілька тижнів тому уряд США застеріг розвинені країни Європи від дуже швидкого згортання програм антикризових стимулів, яке може підірвати відновлення економіки. "Уряд має бути дуже обережним із зростанням і не дуже бездумним з урізанням витрат", - говорить головний економіст Goldman Sachs Джим О’Нейл.
Влада Великобританії прогнозує зростання ВВП країни на 1,2% в 2010 р. і на 2,3% в 2011 р. В той же час міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings на початку червня попередило Великобританію про загрозу зниження кредитного рейтингу ААА, якщо дефіцит не скорочуватиметься досить швидко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас