"Ъ": Парламент може підвищити вартість послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент може підвищити вартість послуг

Казна та Політика
589
Депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) зареєстрував в парламенті законопроект №6568 "Про державне мито", покликаний замінити декрет Кабміну від 1993 року. Вказані в ньому ставки збору за надання державних послуг не переглядались 17 років і були прив'язані до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.). Депутат запропонував з 1 січня 2011 року розраховувати розмір мит виходячи зі встановленої на початок року мінімальної зарплати. Доходи від сплати мит зараховуються до місцевих і державного бюджетів.
Тільки у 2009 році до держбюджету було перераховано 488,3 млн грн., план на цей рік - 572,6 млн грн. Враховуючи, що ставки мит вже через півроку зростуть у декілька разів, а їх розміри змінюватимуться щороку, держоргани, що надають державні послуги, зможуть покрити велику частину своїх адміністративних витрат.
За проектом, платити держмита, окрім українських юридичних і фізичних осіб, також будуть нерезиденти. Зміняться ставки майже всіх мит - на нотаріальні послуги, укладання і розірвання шлюбу, видачу паспортів, реєстрацію місця проживання, операції з цінними паперами і нерухомістю.
Якщо зараз за ці нотаріальні послуги (відчуження об'єктів нерухомості, укладення договорів застави, оренди, доручень, заповіту, видача дублікатів документів) сплачується від 0,01 до 0,03 неоподатковуваних мінімумів (17-51 коп.), то незабаром ставки складуть 0,01-0,2 розміру мінімальної зарплати (9,22-184,4 грн.). Незмінною залишиться вартість завірення договорів купівлі-продажу держмайна (0,1% вартостей) і реєстрації випусків цінних паперів (0,1% вартостей, але не більше 5 мінімальних зарплат - 4,6 тис. грн.).
Найбільше держмито стягуватиметься при відмові від українського громадянства. Замість нинішніх 102 грн. доведеться заплатити 13,83 тис. грн., в той же час отримання громадянства коштуватиме лише 46 грн. (зараз - 8,5 грн.). Подорожчає розлучення з обопільної згоди подружжя - до 1844 грн. (8,5 грн.). Розлучення на підставі судового рішення (триваліша процедура) обійдеться дешевше - 92,2 грн. (8,5-17 грн.). Запропонований документ не регулює сплату мит при подачі судових позовів - вони будуть затверджені законопроектом №6567. У ньому також збільшені ставки зборів, наприклад, при подачі позовів майнового характеру мито буде збільшено з 1% до 2% від ціни позову. Обмеження - до п'яти мінімальних зарплат (4610 грн.), зараз - 1700 грн.
Управляючий партнер юридичної фірми Amond & Smith Денис Кузнецов вважає логічною зміну механізму розрахунку ставки держмит, шляхом прив'язки їх до мінімальної зарплати, оскільки нинішній розмір збору не відповідає економічним реаліям. З іншого боку, мито не повинно мати фіскальний характер, а лише покривати витрати відповідних органів, що надають дані держпослуги, зазначає директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
Деякі ставки мит, наприклад при оформленні договорів купівлі-продажу нерухомості, набагато перевищують витрати на оформлення необхідних документів, і їх потрібно переглядати, додає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. "Ставка непорівнянна з витратами і гальмує розвиток ринків", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас