Міліція розбереться з ЦУМом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція розбереться з ЦУМом

Фондовий ринок
1127
Управління контрольно-ревізійної роботи Фонду державного майна почало перевіряти, чи законно була відчужена земельна ділянка під столичним Центральним універмагом і інше нерухоме майно ВАТ "Київський центральний універмаг" (ЦУМ, Київ). Замовила перевірку столична міліція. Можливо, після цього ФДМ зможе знову виставити на торги свою частку в ЦУМі, які були вже кілька разів припинені через судові рішення столичного госпсуду.
Згідно з інформацією на сайті ФДМ, перевірку фактів порушення норм чинного законодавства при відчуженні ВАТ "Київський центральний універмаг" (ЦУМ, Київ) нерухомого майна по вул. Якутська, 8 і земельної ділянки по вул. Б. Хмельницького, 2 (ділянка під ЦУМом) ініціювало МВС України в Києві. Матеріали за підсумками перевірки будуть надані МВС для відповідного реагування. У ФДМ звернення міліції не коментують і стверджують, що самі не знають подробиць, хто, коли і кому віддав землю і інше майно центрального універмагу, і просять почекати закінчення перевірки.
Річ у тім, що ще не завершився скандал довкола будівлі Центрального універмагу, яку вивели з ВАТ ще кілька років тому. З початку року продовжуються судові тяжби. Саме через це Фонд держмайна не може виставити на аукціон пакет в 39,647% акцій, що належить державі, за стартовою ціною в 25,618 млн. грн. Умовами аукціону передбачалося, що покупець пакету акцій універмагу зобов'язаний протягом року перерахувати на рахунок ВАТ інвестиції на загальну суму не менше 10 млн. грн., не допускати впродовж п'яти років продажу всього або значної частини майна універмагу, підвищувати рівень заробітної плати співробітників з врахуванням інфляційних процесів, не звільняти співробітників протягом півроку з часу придбання держпакету. Перші торги припинялися вже кілька разів, а 6 квітня ФДМ припинив продаж у зв'язку з судовими позовами, направленими до фонду, до моменту завершення цих розглядів.
За інформацією на сайті Госпсуду Києва, в січні судовий позов ініціювала "Українська медійна група" - УМГ (за інформацією ЗМІ, контролюється Борисом Фуксманом і Олександром Роднянським) ще на початку року. У січні Госпсуд Києва заборонив Фонду держмайна продавати акції ЦУМа. УМГ подала до суду не лише на ВАТ "Київський центральний універмаг", але і на ТОВ "Торговий дім "Київський центральний універмаг" про визнання недійсним рішення позачергових зборів акціонерів ВАТ від 12.06.2008 р. Саме тоді відбулася передача ЗАТ "Торговий дім "Київський центральний універмаг" (надалі реорганізовано шляхом перетворення в ТОВ) об'єкту нерухомого майна - нежитлового приміщення (будівля ЦУМа) загальною площею понад 20 тис. кв. м на вулиці Б. Хмельницького, 2. Примітно, що після цього рішення держчастка в ЦУМі зросла з 24,6% до 39,6%. Мажоритарний акціонер ВАТ "Київський центральний універмаг" компанія "Сігма-трейд", яка належить структурам екс-міністра промислової політики Валерія Мазура, після виведення будівлі універмагу зменшила статутний фонд ВАТ з 103 млн. грн. до 64 млн. грн.
Мазур в ЗМІ тоді пояснював, що оскільки ФДМ вирішив не входити до складу акціонерів створеного ЗАТ, його частка у ВАТ автоматично збільшилася. Тепер же УМГ вимагає визнати рішення зборів акціонерів недійсним і повернути будівлю ВАТ "Київський центральний універмаг". Проте остаточного рішення суду ще нема. Останнє засідання у цій справі відбулося 4 червня, представники відповідачів знову не з'явилися, і засідання суду знову перенесли на 30 червня, а матеріали, які вимагали від ВАТ і ТОВ (рішення зборів акціонерів, документи, що підтверджують право власності та ін.), тепер суду нададуть Шевченківська райдержадміністрація Києва і БТІ. Копію представлення суду направили в Генпрокуратуру.
"Проблеми з ЦУМом і інтересами різних бізнес-груп ідуть в далекі 90-і. Щоразу з'являються нові конфлікти. Для держави найкращий варіант - продати свою частку, і хай ці компанії між собою розбираються. Але поки бізнесмени між собою не розберуться - не закінчаться всі судові тяжби. Тепер ось КРУ фонду перевірятиме, чи законно відчужена ділянка ЦУМа. Але поки вердикту немає: законно це чи ні", - пояснило джерело у фонді.
Примітно, що в базі даних ДКЦПФР, де ВАТ "Київський центральний універмаг" зобов'язаний публікувати всі рухи довкола прав підприємства, інформації немає. Звіт за другий квартал ц.р. буде лише в липні. "Швидше за все тепер, коли йдуть судові розгляди, власники ЦУМа намагаються вивести з ВАТ найдорожче, аби в разі, якщо вони програють суд, змогли б спекулювати наявністю землі. Або матимуть козир, щоб спробувати домовитися. Якщо влада доведе, що відчуження було незаконним, то буде знову позов", - розповіло джерело, близьке до одного з акціонерів столичного ЦУМа. Проте можна передбачити, що власники універмагу після того, як виведуть всі цінні активи з материнської компанії, спробують збанкрутувати ВАТ "Київський центральний універмаг". Сам ЦУМ продовжить працювати під керівництвом іншої компанії, а держчастку майже в 30% нікому викупляти не доведеться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас