Потрібні гроші на євростандарт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібні гроші на євростандарт

Казна та Політика
587
Україна готова підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом до кінця поточного року, заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. На думку експертів, про відміну митних та інших бар'єрів між Україною і ЄС доки не йдеться. Держава не готова фінансувати перехід вітчизняної економіки на європейські стандарти господарювання.
Однією з найважливіших складових інтеграції України у ЄС є створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Головними опонентами українців виступають найбільші європейські сільгоспвиробники - Франція та Іспанія. "Безумовно, ми розуміємо, що вони бачать в Україні конкурента. І правильно роблять. Тому що вони бачать, наскільки ми потужними можемо бути, особливо в зерновому господарстві, в насінні соняшнику, в соняшниковій олії. Ну, це нормальна робота", - резюмує Тігіпко. Він нагадав, Кабмін затвердив програму конкретних кроків із євроінтеграції на 2010 р., а також програму дій з двох найскладніших напрямів - інтеграції умов санітарного і фітосанітарного контролю і технічного регулювання.
Угода про асоціацію визначає не лише юридичні выдносини України і Євросоюзу, але і орієнтири для економічних реформ. Основна складова угоди - про створення зони вільної торгівлі. Ця перспектива з'явилася після підписання протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) 5 лютого 2008 р. Проте вимоги ЄС значно жорсткіші за норми СОТ. "СОТ - всесвітній клуб, членство в якому бажане, але правил у якому не завжди дотримуються, особливо в період фінансової кризи. ЗВТ з Євросоюзом - це суворіші європейські правила і стандарти. Тут немає Бразилії, Аргентини або азіатських країн, які дозволяють собі деякі рухи убік від погоджених норм", - сказав Сергій Шевчук (БЮТ).
В свій час Адміністрація президента Віктора Ющенка прагнула прописати в Угоді про асоціацію перспективу членства України в Євросоюзі. Нинішнє керівництво від ідеї вступу до ЄС не відмовляється, але пріоритетною вважає все-таки економічну інтеграцію до Євросоюзу.
"Ми не знімається питання, аби в Угоді про асоціацію був прописаний пункт про перспективи членства в Євросоюзі для України. Але сьогодні українська сторона ставить перед собою суто прагматичні цілі. Ми добиваємося запуску безвізового діалогу і підписання Угоди про зону вільної торгівлі. Все це повинно бути закріплено в рамках або в пакеті з Угодою про асоціацію", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.
Перш ніж говорити про інтеграцію, Україні належить адаптувати до стандартів ЄС систему сертифікації товарів і послуг, тарифну політику, соціальні стандарти. За словами Тігіпка, найближчим часом законопроекти зі зміни системи технічного регулювання будуть запропоновані Верховній Раді. Ніхто не береться сказати, скільки часу знадобиться для їх реалізації.
"Розмови про вступ України до Євросоюзу так і залишаться розмовами до тих пір, поки не проводити реальні зміни в країні. Ніхто в Брюсселі не зможе не прийняти заявку від тієї або іншої країни, у тому числі України, якщо вона відповідатиме всім необхідним критеріям", - сказав виконавчий директор Міжнародного центру Блейзера Олег Устенко.
Український варіант угоди про ЗВТ відрізняється від традиційних угод Євросоюзу з сусідами, в яких сторони відмовляються від тарифних та інших обмежень на торгівлю промисловими товарами. "У випадку з Україною йдеться не просто про ЗВТ, а про поглиблену угоду (т.з. Deep Trade Agreement), де друга її частина присвячена інституційним змінам в Україні і адаптації нашого законодавства до європейського", - резюмує експерт.
Час для адаптації до нових стандартів в національного бізнесу є, оскільки від моменту набуття чинності угоди з ЄС до повноцінного функціонування ЗВТ може пройти не менше десяти років. На думку Сергія Шевчука, в короткостроковій перспективі перехід на стандарти ЄС зажадає від вітчизняних виробників витрат і терпіння. Навряд чи ЄС фінансуватиме перехід на нові стандарти своїх конкурентів з України. А рідна держава не готова до таких витрат. "У бюджеті коштів немає. Можна зробити висновок, що держава не готова укласти угоду про ЗВТ в повному масштабі ні фінансово, ні методично, ні навіть інформаційно", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас