Тігіпко: Радикальних перешкод для євроінтеграції України немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Радикальних перешкод для євроінтеграції України немає

Казна та Політика
262
Віце-прем'єр з питань економіки Сергій Тігіпко не бачить радикальних перешкод на шляху до тіснішої інтеграції України з ЄС, передає BBC.
"Я вважаю, що все, що стосується європейської інтеграції для нас повинно залишатися і практично залишається основним пріоритетом нашої зовнішньої політики. І якщо говорити про якісь перешкоди, не бачу особливих перешкод. Перешкоди, тільки в одному, що європейці, європейська інтеграція вимагають абсолютно конкретних рішень, які треба спільно з європейцями готувати", - зазначив він.
За словами Тігіпка, в уряду є абсолютно конкретні плани дій. Зокрема, Кабінет міністрів затвердив програму конкретних кроків щодо євроінтеграції на 2010 р., де чітко прописано, хто, що і коли повинен зробити.
Віце-прем'єр також повідомив, що така ж програма дій затверджена за двома найскладнішим напрямками - з інтеграції умов санітарного та фітосанітарного контролю, і з технічного регулювання. За словами Тігіпка, в даний момент щодо цього готуються відповідні законодавчі кроки. "Найближчим часом Президент внесе два закони з технічного регулювання", - відзначив він.
Нагадаємо, 18 червня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що Головною стратегічною метою України була, є і буде інтеграція до ЄС. За словами Президента, євроінтеграційні реформи в Україні почнуться в 2010 р. "Це не данина моді на Європу в Україні. Ці кроки не мають політичного забарвлення. Це вкрай необхідні заходи, яких потребує сьогодні держава, суспільство", - підкреслив глава держави.
3 червня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що євроінтеграційний курс України залишається незмінним.
Раніше, 19 травня Кабмін затвердив план першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2010 р.
Нагадаємо, на початку березня ц.р. Президент України Віктор Янукович по закінченні зустрічі з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу в Брюсселі заявив, що європейська інтеграція є ключовим пріоритетом для України. "Для України європейська інтеграція - це ключовий пріоритет зовнішньої політики, а також стратегія здійснення системних соціально-економічних реформ", - сказав він.
Відзначимо, що 25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував резолюцію щодо України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва надіслати запит на приєднання до ЄС. Також, Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України. У зверненні сказано, що "існуюча угода про спрощення візового режиму має бути переглянута з довгостроковою перспективою" і включати середньострокову ціль щодо скасування існуючої плати за візи.
17 травня ц.р. верховний представник Європейської Комісії з зовнішньої політики та питань безпеки Кетрін Ештон заявила, що угоду про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписано вже до кінця цього року. К.Ештон сказала, що укладення угоди про асоціацію дасть до того ж змогу створити зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Представниця Єврокомісії твердить, що тісна політична та економічна інтеграція Брюсселя й Києва відкриє європейський ринок для українських товарів. Верховний представник Ештон запевнила, що ЄС готовий допомогти Україні з проведенням реформ, кінцевою метою яких є не тільки європейська інтеграція, але й покращення життя українців. К.Ештон наголосила, що реформи можуть бути болючими в короткотерміновій перспективі, але вони дають надії на краще життя наступних поколінь.
"Угода про асоціацію" визначає не тільки юридичні відносини України та Євросоюзу, а й спонукає Україну до соціальних і економічних реформ. Ним передбачається співробітництво сторін із широкого спектру питань, в основному в галузі економіки. Головний компонент цієї угоди - створення зони вільної торгівлі. Укладення угоди про асоційоване членство наблизить Україну до підписання договору про умови вступу України до ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас