Гроші МВФ підуть на покриття дефіциту бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші МВФ підуть на покриття дефіциту бюджету

Казна та Політика
478
В України немає інших варіантів, окрім, як відновити співпрацю з МВФ, гроші якого підуть на скорочення дефіциту бюджету і на валютні резерви Нацбанку.
Про це заявив віце-прем'єр з питань економіки Сергій Тігіпко українській службі "Бі-Бі-Сі" в Парижі під час міжнародної конференції, присвяченої економічному партнерству України і Євросоюзу, напередодні візиту представників МВФ до Києва.
"З вівторка ми вступаємо в переговори з місією (МВФ), глава місії приїжджає у вівторок. Відразу почнемо розмовляти з ними, готувати угоду. І я вважаю, що у нас просто немає інших варіантів, ми повинні мати угоду з Міжнародним валютним фондом і спільну програму", - сказав Тігіпко.
За його словам, уряд України підготував таку програму "разом з фахівцями МВФ до 2012 року, тобто на 2,5 приблизно роки".
"Практично вся текстова частина погоджена. І зараз залишилися такі, досить важкі переговори, які стосуються підтвердження з нашого боку дефіциту бюджету, 6%. Разом - дефіцит зведеного бюджету і дефіцит "Нафтогазу Україні". Ось про це говоритимемо з місією", - сказав він.
За словами Тігіпка, окрім бюджету, інших серйозних зауважень до України в Міжнародного валютного фонду немає.
"Не бачу жодних інших проблем, і під час переговорів жодних проблем не було, але я за останній місяць двічі зустрічався з паном Стросс-Канном, ведемо переговори з місією, і я можу сказати: позиція МВФ - зрозуміла", - заявив віце-прем'єр.
Він пояснив, на що конкретно будуть витрачені гроші, якщо Україна відновить кредитування з боку Міжнародного валютного фонду:
"Гроші можуть бути направлені по двох напрямах. Перший напрям - це покриття дефіциту бюджету, другий - це валютні резерви Національного банку України", - сказав Тігіпко.
"Можу сказати, що зараз, коли ситуація змінилася, - а вона змінилася і в світі, оскільки в світі почалося економічне зростання, вона змінилася і в Україні. Того року ми мали 15% падіння ВВП, а цього року, за попередніми даними, у нас за п'ять місяців 6,1% зростання ВВП", - зазначив він.
"В таких випадках гроші на покриття дефіциту бюджету дають дуже погано. Тому переважна частина грошей, які заходитимуть до України, прямуватимуть на валютні резерви. Тобто вони не будуть нами проїдатися, вони накопичуватимуться".
Але, підкреслив він, "це дасть можливість нам залучити гроші Світового Банку, які підуть на дефіцит бюджету, гроші Європейського союзу, які вже проголосовані, вони вже є в програмах і чекають лише одного - початку програм з Міжнародним валютним фондом".
"гроші Європейського союзу також нам підуть на покриття дефіциту бюджету. Це створить умови для інвесторів, ми зможемо вийти на зовнішні ринки, і до таких виходів ми вже практично готові", - заявив Тігіпко.
Як відомо, під час зустрічі з представниками МВФ, президент Віктор Янукович пообіцяв, що в разі надання фондом коштів вони не будуть використані на покриття дефіциту держбюджету.
Пізніше перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що кошти МВФ можуть бути використані на фінансування дефіциту держбюджету України.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас