Безальтернативні вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безальтернативні вибори

Казна та Політика
999
16 червня стала, нарешті, відома дата проведення місцевих виборів. Вони відбудуться 31 жовтня 2010. Про це повідомив голова Адміністрації президента України Сергій Льовочкін. "Ми вважаємо, що це останній конституційний термін, в який можуть бути проведені місцеві вибори", - заявив він на зустрічі із журналістами. І незважаючи на те, що дату місцевих виборів відповідно до основного закону має визначати Верховна Рада України, політики та експерти впевнені - ніякої невизначеність із датою виборів більше не буде. Поки основні політсили починають в поспіху приготування до виборів, експерти намагаються визначити ймовірний склад місцевих рад.
Янукович дозволив
Дискусія про дату проведення місцевих виборів тривала з першої миті скасування виборів 30 травня. "бютівець" Микола Томенко запропонував призначити вибори на 27 березня 2011 року, а "нашоукраїнка" Оксана Білозір на 26 вересня 2010 року. Член фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Арсеній Яценюк наполягав на даті 31 жовтня. Ще один варіант запропонував "регіонал" Валерій Коновалюк - 7 листопада. Але, тим не менше, перемогла одна точка зору - президентська.
Зараз практично ніхто з експертів не сумнівається - вибори пройдуть 31 жовтня, як того і хочуть в АП. "Для легітимізації дати 31 жовтня розроблені відразу кілька законопроектів (з огляду на альтернативні), у тому числі - скорочення термінів проведення кампанії, - пише Соня Кошкіна у своїй статті в "Лівому березі ", - у тому, що вони в остаточному підсумку прийняті будуть, причому у редакції, вигідній "регіоналам", сумнівів не виникає ". "Чергові вибори 30 травня було скасовано, а висновок Конституційного суду щодо змін до Конституції про збільшення до п'яти років терміну повноважень мерів міст, голів сільських і селищних рад ще ні. На сьогодні стверджувати, що вибори відбудуться 31 жовтня, можуть люди, які, користуючись телефонним правом, керують українським парламентом ", - вважає народний депутат від БЮТ Оксана Бондар. Тим не менше, її колеги з блоку не сумніваються, що вибори таки пройдуть в означений президентом термін. "На мій погляд заява, що пролунала з вуст Льовочкіна цілком реальна. Я маю на увазі те, що вибори в місцеві органи влади можуть відбутися 31 жовтня", - передає Gazeta.Ua слова "бютівця" Дмитра Ветвицького.
Судячи з усього, правляча коаліція може повною мірою вважатися коаліцією "кишеньковою" - вона прийме те, що вигідно президенту. Парламент України, судячи з усього, перетворився на інструмент необхідний для демонстративного схвалення президентських рішень. Законодавчі ініціативи тепер будуть виходити не з Грушевського, а з Банкової. Адже не секрет, що сама дата майбутніх виборів - 31 жовтня, кілька разів озвучувалася Януковичем. І причин для цього декілька. По-перше, осінь - найбільш сприятлива для "регіоналів" пора. "Сьогодні ПР вигідно було б провести вибори восени. У них зараз зосереджений майже весь адміністративний ресурс і найвищий рейтинг. Тому їм потрібно поспішати. Адже кінець осені та початок зими будуть важкими для економіки країни", - передає "Сегодня" слова "нашоукраїнця" Кирила Куликова. Поки ж українському уряду вдалося отримати позики, хай і не від МВФ, але від російських партнерів та ЄС. Україна планує випуск єврооблігацій, який, цілком очікувано, зможе "підлатати" деякі бюджетні дірки. Вітчизняні металурги вже заявили про покращення в галузі. Але світові економісти поки не можуть сказати про закінчення кризи. Більшість з них говорить про "тимчасову паузу" і про очікувану "другу хвилю кризи". Та й кредити колись, але все таки потрібно буде віддавати. По-друге, скасування місцевих виборів було погано сприйнято за кордоном. З прийняттям законів про місцеві вибори у Януковича з'являється прекрасний шанс задобрити західних партнерів України. "Європа обурена скасуванням місцевих виборів? Ми їх проведемо! Причому - у термін, передбачений Конституцією. І навіть оптимізуємо профільне законодавство так, що більшість у всіх місцевих радах виявиться, у підсумку, орієнтованою на президента. Тактика безпрограшна. Для любителів формалізму - європейців і американців - проста і зрозуміла ", - передає "Лівий берег" думку експертної групи з Інституту Горшеніна. Призначивши дату виборів на 31 жовтня, Янукович як підсилює свою партію, так і вкотре доводить свою легітимність Заходу.
Вибори зі змінами
Вибори 31 жовтня не будуть нагадувати попередні місцеві вибори. "Регіонали" вирішили не обмежуватися простим призначенням дати і підготували комплексні зміни до виборчого законодавства. "Законопроект про вибори готовий на 100%", - сказав "регіонал" Олександр Єфремов. У документі, підготовленому робочою групою парламенту, пропонується перейти до змішаної системи виборів: 50% депутатів будуть обиратися за партійними списками, 50% - за мажоритарними округами. Ця норма в свій час лобіювалася соратниками "регіоналів" з коаліції - "литвинівцями". Комуністи теж не проти і дати, і змішаної системи. 17 червня на зустрічі з журналістами лідер КПУ сказав: "Якщо запропонують 31 жовтня, ми підтримаємо і 31 жовтня" і додав, що його фракція виступала за вибори за пропорційною системою, але "якщо буде запропоновано проведення виборів за змішаною системою, то це питання буде розглянуто ". Норма про змішану систему 50 на 50 не постійна, а перехідна. Адже підбиваючи підсумки свого 100-денного перебування при владі, Янукович у зверненні до народу 3 червня сказав "Необхідно посилити вимоги і зміцнити демократичні засади діяльності політичних партій. З цією метою необхідно повернутися до мажоритарного принципу у місцевих виборах з елементами змішаної системи і збільшити вплив громадян на формування Верховної ради ".
Ще одним нововведенням законопроекту повинна стати заборона на участь у місцевих виборах для блоків політичних партій. "Ви ж бачите, до чого привели країну блоки. У підготовленому документі брати участь у виборах дозволено тільки партіям", - зазначив Єфремов. Спостерігачі вважають, що в першу чергу ця норма - удар у "БЮТ" та "національно-демократичні сили", на кшталт "Нашої України". "Партії націонал-демократичного спрямування просто перегризуться між собою на місцевих виборах. Януковичу залишиться просто використовують партійну роздробленість правих", - заявив в інтерв'ю "Главку" "нашоукраїнець" Тарас Стецьків. А ось в БЮТ до ініціативи про заборону блоків поставилися неоднозначно. З одного боку - для цієї політсили подібний законопроект - сильний удар. Практично, БЮТ не буде допущений на вибори. З іншого - законодавча ініціатива Януковича буде сприяти поглинанню "Батьківщиною" менш великих партій блоку. "Поки не буде прийнято остаточно закон про об'єднання партій - не можна забороняти створювати блоки. Адже об'єднання партій дозволяє створити не блок, а повноцінну політичну партію. Проблема не так з блоками як з тим, що ми сильно розмножилися у політичному житті. У нас 200 партій . Зрозуміло, що потрібно стимулювати їх об'єднання. У сесійній залі є спільне розуміння, що такий закон потрібно прийняти. Але чомусь досі не проголосований, хоча був свого часу прийнятий в першому читанні ", - передає" Головком "слова Зварича . Поки ж БЮТ і його лідер залишаються під загрозою. "У випадку якщо результат осінньої кампанії виявиться недостатньо сприятливим, Тимошенко припинить своє існування як суб'єкт української політики", - прогнозують в Інституті Горшеніна. В результаті, Тимошенко кинулася шукати соратників серед правлячої коаліції. Вибір припав на Володимира Литвина - саме його політсила теж є блоком. А значить, нове виборче законодавство може серйозно вдарити у позиції "литвинівців" в "регіонах". Чутки про те, що Литвин і Тимошенко зустрічалися з приводу нового виборчого законодавства, курсують в кулуарах Верховної ради, передає "Головком".
Одним словом, прийняття нових виборчих законів може бути досить гарячим і посварити "коаліціантів". Проте коли це відбудеться ще не відомо. Якщо 16 червня Єфремов обіцяв, що законопроекти будуть внесені на голосування 17 червня, то вже 17 сказав: "Як мені здається, ми вийдемо на розгляд цього документа на наступному пленарному тижні". Таким чином, баталії у парламенті відбудуться десь між 29 червня та 2 липня. Однак несподіванок очікувати не варто. Якщо вже Янукович схвалив дату виборів, то так тому і бути. І "партнерам" з коаліції навряд чи варто розраховувати на те, що "регіонали" дослухається до їх думок. Такий вже стиль нинішнього президента.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас