Пинзеник прогнозує посилення податкового тиску на економіку в разі прийняття Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник прогнозує посилення податкового тиску на економіку в разі прийняття Податкового кодексу

Казна та Політика
531
Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник прогнозує посилення податкового тиску на економіку в разі прийняття Верховною Радою проекту Податкового кодексу, розробленого Кабінетом Міністрів. Про це говориться в повідомленні прес-служби Пинзеника.
"Задеклароване зниження податків обернеться для економіки посиленням податкового тиску", - зазначає екс-міністр.
На його думку, зменшення ставок основних податків має сенс в тому випадку, якщо цьому передує скорочення державних витрат.
"Але жодних дій в цьому напрямі (зі зменшення державних витрат) уряд не демонструє", - підкреслює Пинзеник.
На думку екс-міністра, урядовий проект Податкового кодексу є суперечливим, несистемним документом, не погодженим з іншими елементами економічної політики.
Пинзеник також піддав критиці передбачені в проекті кодексу норми про безакцептне (без згоди власника) списання коштів з рахунку платника податків, про арешт коштів платників податків без рішення суду, про огляд (обшук) приватного житла поза рамками, передбаченими нинішнім законодавством.
"До сьогоднішнього дня в Україні діє норма, згідно з якою ніхто окрім власника рахунку не має права дати вказівку банку про списання коштів з його рахунку. Тепер таке право скасовується. З'являються незаконні дії, що стосуються огляду (обшуку) квартир. Йдеться не лише про суб'єктів підприємницької діяльності, але і про простих громадян", - повідомив він на прес-конференції.
Пинзеник також піддав критиці передбачену в проекті Податкового кодексу норму про авансову сплату податку на прибуток.
"Стягнення податку наперед - це, по суті, подвоєння ставки податку. Тобто, якщо раніше платник податку платив 1 млн., то зараз він платитиме 2 млн. Уряд не виконує своїх зобов'язань за отримання послуг/продукції. Ви надали продукцію бюджетній установі, а вам не заплатили. По суті, у вас забрали кошти у вигляді продукції - це вилучення податку", - завив він.
Проект Податкового кодексу передбачає введення з 1 січня 2014 року авансової сплати податку на прибуток.
Як повідомлялося, 17 червня Верховна Рада прийняла розроблений Кабміном проект Податкового кодексу (законопроект №6509) в першому читанні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас