Експерти: Вартість акцій "Луганськтепловозу" на біржі на момент приватизації у 2 рази перевищила ціну його продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вартість акцій "Луганськтепловозу" на біржі на момент приватизації у 2 рази перевищила ціну його продажу

302
На момент проведення аукціону з продажу державного пакету акцій ВАТ "Луганськтепловоз" вартість акцій на біржі була в два рази вищою, ніж та, яку заплатив покупець - компанія "Брянський машинобудівний завод". Про це повідомив аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Єгор Самусенко.
В той же час провідний фахівець з інвестиційного консалтингу Foyil Securities Олег Пасечник зазначив, що ціна акцій підприємства на біржі "куди більш завищена спекулятивними покупками, ніж слідувало б". "Якби було присутньо декілька реальних покупців, то, можливо, "Луганськтепловоз" продали б не за 410 млн. грн., а за 500 млн. грн..", - зазначив він.
За його словами, реально була лише одна група, "яка була зацікавлена придбати "Луганськтепловоз", що вона і зробила другий раз підряд". За словами О.Пасечника, західним компаніям було недоцільно купувати підприємство, українські покупці не змогли б забезпечити завод замовленнями.
На думку Самусенка, враховуючи ситуацію на ринку постачань залізничної тягової сили в СНД, "Луганськтепловоз" теоретично цікавив лише дві компанії - "Трансмашхолдинг" і "Синара-транспортные машыны". "Остання не висловила інтересу до покупки заводу, тому фактично покупець був один", - додав він.
Експерт також зазначив, що вплив даного конкурсу на інвестиційний імідж України буде неоднозначним. "Інвестори, що розбираються, розуміють, що претендент був один, і відсутність торгів економічно обгрунтована. З іншого боку, якщо після цього аукціону послідують юридичні розгляди або обурення з боку політиків з приводу того, що на цей раз завод був проданий дешевше, то інвестори врахують це як додатковий ризик, можливий і в подальших приватизаційних аукціонах", - сказав Самусенко.
За словами Пасечника, "якщо інвестори лише переглядатимуть заголовки новин, де буде розказано про успішний аукціон, - то позитивно". В той же час, на його думку, "якщо вдаватимуться у подробиці, то, швидше за все, ситуація викличе легкий подив, адже "Трансмашхолдинг" виграв два аукціони підряд, заплативши майже однакові суми два рази". Проте, за словами експерта, оскільки "Луганськтепловоз" не представляє особливого інтересу для західних інвесторів, "найімовірніше, резонансу не буде".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас