Україна визнала 130 мільйонів доларів боргу перед Білоруссю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна визнала 130 мільйонів доларів боргу перед Білоруссю

Казна та Політика
889
Надзвичайний і повноважний посол України в Білорусі Роман Безсмертний заявляє, що Україна визнала 134 мільйони доларів боргу перед Білоруссю. Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Лівий берег".
"Сума боргу зафіксована в міждержавних переговорах і визнана українською стороною. Тепер потрібно шукати механізм вирішення цього питання. На сьогодні ця сума становить 134 мільйони доларів. Дискусія велася складна, називали різні цифри - від 300 до 50 мільйонів, але названа мною цифра кілька разів фіксувалася в документах. Вочевидь, нам доведеться вирішувати цю ситуацію", - сказав Безсмертний.
Дипломат підкреслив, що білоруська сторона пов'язує боргові зобов'язання України з демаркацією українсько-білоруського кордону. "У цьому і полягає проблема: зв'язано два питання, які в принципі не можуть бути зв'язані. Тому що одне з них вирішується розчерком пера і спільною роботою, а друге покладено на парламент, на уряд, на бюджет держави", - пояснив він.
Посол повідомив, що Білорусь також порушила питання, пов'язані з майном на території Криму і Чернігівської області. В той же час, за його словами, статус об'єктів, на які претендує Білорусь, на сьогодні нічийний. "Йдеться не лише про санаторії, але і про акваторію, водозабірні станції і деякі інші - це декілька споруд. Життя йде, деформуються гирла річок, що відбивається на питаннях майна між двома країнами", - зазначив посол.
Нагадаємо, договір про державний кордон між двома країнами був підписаний в 1997 році і в тому ж році ратифікований Україною. Білорусь протягом 13 років блокувала його ратифікацію, вимагаючи від Києва виплатити борг українських господарюючих суб'єктів перед Мінськом, що накопичився до 1992 року. Київ зі свого боку відмовлявся визнавати за собою цей борг.
17 травня 2010 року президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон "Про ратифікацію Договору між Республікою Білорусь і Україною про державний кордон". Проте, як повідомляло видання "Комерсант-Україна", ратифікаційні грамоти до цих пір не передані Україні - знову-таки через держборг Києва перед Мінськом.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас